Nagyvilág

Robbanások egy ukrán lőszerraktárban: az ügyészség szabotázst sejt

Harmincezer embert evakuáltak, a légteret is lezárták.

Több mint harmincezer embernek kellett elhagynia otthonát a közép-ukrajnai Vinnicjai területen, miután robbanásokkal kísért tűz ütött ki egy óriási lőszerraktárban. Idén ez már a második hasonló eset, az ukrán katonai ügyészség nem veti el annak lehetőségét, hogy szabotázs történt – nyomoznak az ügyben.

Azt első jelentések szerint halálos áldozatok nincsenek, csak ketten sérültek meg a létesítményben, ahol az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint mintegy 83 ezer tonnányi lőszert tároltak. Kalinyivkában 5-10 percenként lehetett hallani a robbanásokat, egy helyi lakos elmondta: vannak házak, amelyeknek az ajtói és ablakai kiszakadtak.

Az ukrán államfő jelentést kért a katonai vezetéstől és a helyszínre látogató Volodimir Grojszman miniszterelnöktől, aki televíziós nyilatkozatában azt mondta: nem gondolja, hogy baleset történt. Az ukrán vezérkar közölte: az előzetes állapotfelmérés szerint a létesítmény mintegy 70 százaléka épségben maradt.

A lángok még kedden este tíz órakor csaptak fel. A rendőrség tájékoztatása szerint evakuálták a raktár közelében élő harmincezer embert, és 180 kórházi beteget is. Ötven kilométeres körben a légteret is lezárták, hogy az esetlegesen felrobbanó rakéták ne találjanak el egy arra járó repülőgépet sem. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik