Nagyvilág

Lefejezte a parlament a román köztévét

Kereskedelmi tévétől igazolnak új vezetőt, aki a senki által nem nézett műsorok kisöprését ígéri.

Leváltotta szerdán a román parlament a Román Televízió vezetőségét, és új igazgatótanácsot nevezett ki a Román Rádiótársaság élére is – számolt be az MTI.

A törvényhozás nem fogadta el a köztelevízió 2016-os beszámolóját, ami maga után vonja az elnök-vezérigazgató és az igazgatótanács leváltását is. A vezetők menesztése mellett 203 képviselő voksolt, 74-en – az ellenzék – ellenezték.

A szociálliberális kormánykoalíció azzal indokolta a döntést, hogy a beszámolóban szereplő számok nem kielégítőek figyelembe véve azt, hogy az állam nagy erőfeszítéseket tesz a televízió adósságainak törlesztése és az intézmény pénzügyi helyzetének rendezése érdekében. A szenátus kulturális bizottságának elnöke azt mondta: olyan vezetőségre van szükség, amely szavatolja a minőségi műsorok készítését, és azt, hogy a köztelevízió visszanyerje egykori tekintélyét.

A TVR-t idáig ideiglenesen vezető Irina Radu azzal érvelt, hogy két évvel ezelőtt, amikor átvette az irányítást, az intézmény mély pénzügyi válságban volt, ahhoz képest pedig jól teljesített tavaly. A televízió adóssága csaknem 50 milliárd forintnyi volt, amit a jelenlegi kormány az állami költségvetés terhére átvállalt.

A parlament továbbra is csak ideiglenes elnök-vezérigazgató kinevezését javasolta. A szociáldemokraták választása Doina Gradeára esett, aki korábban a legnézettebb román kereskedelmi csatornánál, a Pro TV-nél is dolgozott. Azt ígérte, hogy le fogja cserélni azokat a műsorokat, amelyek nézettsége a nullához közelít. Gradea a szakbizottsági szavazáson megkapta a törvényhozók támogatását, és várhatóan a parlament is megszavazza kinevezését.

(Fotó: Europress / NurPhoto / Jaap Arriens)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik