Nagyvilág

Lelép a nagyot nyert német szélsőjobb vezetője

Frauke Petry, a bevándorlásellenes AfD vezetője dobbant, és embereket is visz magával. Stílszerűen a keletnémet Drezdában jelentette be ezt.

Távozik a párt-társelnöki posztról Frauke Petry, a szélsőjobbosnak titulált, a vasárnapi német választásokon nagyon jó eredményt elért AfD (Alternatíva Németországért) vezetője – írja a Welt. Petry kedden Drezdában tartott sajtótájékoztatót, itt jelentette be döntését. Közölte:

Világos volt, hogy ez a lépés be fog következni.

Konkrét időpontot a kilépésére még nem adott meg, ahogy azt se közölte, amit egy ideje sokan rebesgetnek, hogy új pártot alapítana. Ellenben ő volt eddig a szászországi tartományi gyűlés (Landtag) AfD-frakcióvezetője, e posztjáról lemond, ahogy a párt két másik jelentős politikusa is otthagyja parlamenti, gyűlési pozícióját, valamint az AfD-frakciót.

Petry hétfőn Berlinben teátrálisan jelentette be, hogy ugyan képviselői helyet szerzett a szövetségi parlamentbe, nem kíván majd beülni az AfD frakciójába. Mindezek bejelentése után felállt, és faképnél hagyta a meglepett újságírókat.

Régóta megy a polémia az AfD-n belül a követendő irányról: a Petry vezette szakadárok a Jobbikhoz hasonlóan néppártosítanák a bevándorlásellenességben megcombosodott pártot, míg a vezetés jelentős része tartaná az irányt, ami olyan magasságokba repítette őket – főleg a keletnémet választók között.

Friss: nem csak Petryék lépnek

Nem sokkal Petry bejelentése után kiderült, a párt erős embere és Észak-Rajna-Vesztfália AfD-vezetője, Marcus Pretzell is távozik posztjáról, sőt ő a pártot is otthagyja – írja a Zeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik