Nagyvilág

Merkelnél sokkal nagyobbat nyerhetnek a cseh populisták

Egyre gyanúsabb, hogy Andrej Babišnak fogják hívni a következő cseh miniszterelnököt, ANO-nak pedig a kormánypártot.

Nagy előnnyel az Andrej Babiš milliárdos vezette ANO mozgalom nyerte volna a parlamenti választást Csehországban, ha a voksolásra szeptember közepén került volna sor – derült ki abból az országos felmérésből, aminek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában. Csehországban október 20-21-re van kiírva a választás. A voksolás Csehországban hagyományosan két napig tart.

Simicska és Berlusconi szerelemgyereke kerülhet hatalomra Prágában
A térségben már csak egy bástyát nem döntött le a populizmus, de egy médiacézár ennek is nekimehet. Andrej Babiš hasonlít Orbánra, de mégsem.

A CVVM közvélemény-kutató felmérése szerint öt héttel a hivatalos időpont előtt az ANO-ra voksolt volna a megkérdezettek 30,9 százaléka, míg a második helyen lévő Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) 13,1 százalékot, a harmadik helyen lévő kommunista párt (KSCM) 11,1 százalékot kapott volna.

A jelenlegi parlamenti pártok közül még az ellenzéki Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) és a kereszténydemokrata néppártnak (KDU-ČSL) lennének képviselői az új alsóházban, míg a jobboldali TOP 09 párt 4,4 százalékkal az ötszázalékos parlamenti küszöb alatt maradna. Az ODS támogatottsága 9,1 százalék, a kereszténydemokratáké 6,2 százalék. Új pártként bekerülne a parlamentbe a Kalózpárt 6,4 százalékos és a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom 7,3 százalékos támogatottsággal.

A legutóbbi képviselőházi választást 2013 őszén a ČSSD nyerte 20,45 százalékos támogatással az ANO (18,65 százalék) és a kommunisták (14,91 százalék) előtt. Kormányt a ČSSD, ANO és a KDU-ČSL hármas koalíció alakított.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik