Nagyvilág

Előrehozott választások lesznek Japánban

Abe Sindzó japán miniszterelnök a Liberális Demokrata Párt (LDP) hétfői gyűlésén bejelentette, hogy a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen feloszlatja a törvényhozás parlament alsóházát - mondta el az LDP egyik magas rangú tagja. Ez után október végén előrehozott választásokat tarthatnak Japánban.

Kormányzati források szerint a kampányidőszak október 10-én kezdődhet, a voksolást pedig 22-én tarthatják.

A kormányfő helyi idő szerint este hatkor sajtótájékoztatót tart, amelyen hivatalosan is bejelenti döntését. Abe alig két héttel ezelőtt még tagadta, hogy az alsóház feloszlatására készül.

A miniszterelnök, aki egyben a kormányzó konzervatív LDP vezetője is, így akar széleskörű támogatottságot szerezni a növekvő észak-koreai fenyegetés miatt átalakításra szoruló biztonságpolitikájának, valamint új jóléti intézkedéseinek.

A Nikkei japán üzleti napilap hétvégi felmérése alapján a megkérdezettek 56 százaléka alkalmatlannak tartja az időpontot az előrehozott választásra, míg 28 százalék ellenkező véleményt képvisel.

Ellenzéki pártok is bírálták a kormányfő döntését, azzal érvelve, hogy semmi sem indokolja az alsóház idő előtti feloszlatását. A képviselők mandátuma 2018 decemberében járna le. Bírálók szerint a képviselőház feloszlatására valójában azért kerül sor, mert az országgyűlésben egyre sűrűbben támadták a miniszterelnököt nepotista intézkedései és botrányai miatt.

A miniszterelnök szeretne hivatalban maradni a 2020-as olimpiai játékokig, és szeretne abban a helyzetben lenni, hogy még ugyanabban az évben módosíthassa az alkotmányt

– vélekedett Abe lépéséről Jora Maszao helyi politikai újságíró.

Japán alkotmányát a második világháború után, az ország amerikai megszállása idején amerikai segítséggel és jóváhagyással szövegezték; 1947-ben lépett életbe, és azóta nem módosították.

Az ellenzéki pártok a Demokrata Párt vezetésével azt fontolgatják, hogy egységbe tömörülnek az LDP-vel szemben. Koike Juriko tokiói kormányzó bejelentette: Remény (Kibo) néven új pártot hoz létre. Koike tömörülése várhatólag többeket vonz majd a teljes politikai palettáról. A kormányzó szeretne országszerte jelölteket állítani a választásra.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik