Nagyvilág

Nők is megjelentek a rijádi stadionban a szaúdi nemzeti ünnepen

Először kaptak engedélyt szaúdi nők, hogy részt vegyenek a királyság – 87 éves – fennállását ünneplő zenés fesztiválon a rijádi, Fahd királyról elnevezett nemzeti stadionban szombaton este – írja a Bloomberg.

Több száz, az arcot vagy a szemeket kivéve a teljes testet borító, fekete nikábot viselő nő ült az aréna lelátóin családja körében, elszeparálva az egyedülálló férfiaktól. A beszámolók szerint némelyikük zöld nemzeti színű baseballsapkát vagy sálat vett a nikábjához.

Az iszlám vallási törvényeket szigorúan értelmező Szaúd Arábiában korlátozzák a különböző nemű állampolgárok nyilvános helyen történő tartózkodását, ezért sokan történelminek nevezték a mostani eseményt. A nemzeti stadionban rendezett futballmeccsekre például csak férfiak járhatnak.

A mostani állami ünnepségsorozat jól szimbolizálja a szaúdi királyság azon törekvését, hogy a szaúdi nemzeti identitás előbb-utóbb túlmutasson a vallási tradíciókon.

Az ünnep az utcákon is folytatódott, ahol nők és férfiak vegyesen táncoltak modern elektronikus zenére és jártak hagyományos törzsi táncokat is. A Bloomberg szerint a rendőrség lezárta a tömeg miatt Rijád legnagyobb sugárútját.

Sokan megdöbbentek a látottakon, de az utcabál komolyabb incidensek nélkül zajlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik