Nagyvilág

Német választások: gyanús Twitter-üzenetek keringenek

Furcsa Twitter-üzeneteket vett észre szombaton a Digital Forensic Research Lab (DFRLab), az Atlantic Council digitális elemzéssel foglalkozó kutatócsoportja. A német választásokat megelőző nap hirtelen megszaporodtak az AfD-párt (Alternative für Deutschland, Alternatíva Németországnak) szimpatizánsai által kitett Twitter-posztok, amelyek választási csalást emlegettek.

A Wahlbetrug hashtaget használó üzenetek a héten már korábban is megjelentek, ám szombaton mintegy 400 százalékkal megemelkedett a számuk. A DFRLab elemzése szerint valószínűleg egy olyan robotokból álló hálózatról van szó (botnet), amely sok orosz felhasználói profilt tartalmaz és az üzenetek jelentős része is oroszul van – írja a FAZ.

Az egyik tweet egy Renate Biller nevű profiltól származik, amelynek abban az időben mindössze 16 követője volt, ugyanakkor a tweetjét már 500-szor megosztották. A profilt szeptember 9-én hozták létre – a DFRLab szerint ez mind arra utal, hogy hamis oldalról van szó. Az elemzők szerint vagy arról van szó, hogy a bothálózat irányítója AfD-szimpatizáns, vagy arról, hogy a menekültellenes politikát folytató, jobboldali párt fizetett a megosztásokért.

Az elemzők szerint ezen kívül az AfD azzal is megpróbálta mobilizálni a követőit, hogy arra kérték őket, legyenek választási megfigyelők, mert „eltűnhetnek a szavazatok”. Ez már az amerikai választásokról is ismert lehet, akkor Donald Trump támogatói voltak meggyőződve arról, hogy ellopják a szavazataikat.

(Kiemelt kép: Europress/Julian Stratenschulte/dpa)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik