Nagyvilág

Őrizetbe vették az orosz Keresztény Állam vezetőjét

moszkva(1)(430x286).jpg (moszkva, )
moszkva(1)(430x286).jpg (moszkva, )
Az orosz belügyminisztérium bűnvádi eljárást indított  a Matilda című film forgalmazóit és nézőit érő fenyegetések miatt. A tárca szóvivője, Irina Volk azt is bejelentette, hogy őrizetbe vették a film ellen fellép szélső jobbos szervezet vezetőjét.

Az orosz belügyminisztérium azért indított eljárást, mert a filmforgalmazókat arra kényszerítették, hogy ne vetítsék le Alekszej Ucsityel rendező filmjét, azzal fenyegetőzve, hogy megtámadják a nézőket, és kárt okoznak a filmszínházak tulajdonosainak is.

Irina Volk közölte a Ria Novosztyi hírügynökséggel, hogy ilyen gyanúval vették őrizetbe szerdán Alekszandr Kalinyint, a Keresztény Állam – Szent Oroszország elnevezésű szélsőséges csoport vezetőjét is. A csoport vezetője mellett két másik személyt is őrizetbe vettek, a gyanúsítottaknál házkutatást tartottak.

A hatósági intézkedés Moszkvában, illetve Lipecki megyében történt, annak a nyomozásnak a keretében, amelyet a filmrendező ügyvédje, Konsztantyin Dobrinyin moszkvai irodájánál szeptember 11-én felgyújtott személygépkocsik ügyében indítottak.

Az alkotás, amely csak október 26-tól kerül a nagyközönség elé, azt a szerelmi viszonyt dolgozza fel, amely az orosz trónörökös – a későbbi II. Miklós cár – és Matilda Kseszinszkaja lengyel származású szentpétervári balerina között alakult ki. A film a 22 éves trónörökös és 18 éves balerina megismerkedésétől, 1890-től egészen Miklós koronázásig, 1896-ig tartó időszakot öleli fel.

A filmelőzetes alapján az a benyomás alakul ki, hogy II. Miklós, felesége Alekszandra Fjodorovna cárné és a táncosnő között szerelmi háromszög alakult ki, és II. Miklós házassága előtt és utána is Matilda és felesége között vergődött, ráadásul a cárnét a film bosszúálló és irigy emberként ábrázolja, aki kész leszúrni Matildát.
A filmet vallási fanatikusok és szélsőséges nacionalisták kegyeletsértőnek, illetve hit- és nemzetellenesnek bélyegezték, mondván, Oroszország utolsó uralkodóját – akit családjával együtt meggyilkoltak a bolsevikok – az ortodox egyház szentté avatta. A szélsőségesek fenyegetései és a filmmel összefüggő három gyújtogatás miatt elmaradt a szuperprodukció moszkvai premier előtti bemutatója, Oroszország legnagyobb forgalmazója pedig úgy döntött, hogy biztonsági megfontolásokból nem tűzi filmszínházai műsorára a Matildát. A premier előtti vetítést végül Vlagyivosztokban tartották meg.
Az orosz ortodox egyház elhatárolódott a filmmel kapcsolatos agresszív megnyilvánulásoktól, Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter pedig múlt szerdán fellépésre szólította fel a rendvédelmi szerveket a “fékeveszett aktivisták” ellen, akik nyomást próbálnak gyakorolni az államra és a filmiparra azért, hogy megakadályozzák Ucsityel filmjének vetítését. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik