Nagyvilág

A Facebook letiltotta a rohingjákat

A Facebook veszélyesnek minősítette és betiltotta a mianmari rohingja lázadócsoport, az Arakáni Rohingja Üdvhadsereg (ARSA) oldalát – számolt be szerdán a közösségi portál.

A Mianmarban jogfosztott muzulmán kisebbség, a rohingják lázadása az ország északi részén fekvő Arakán államban kezdődött a helyi rendőrőrsök elleni támadásokkal augusztus végén, ezt torolta meg a mianmari hadsereg hadműveleteivel, amit az ENSZ etnikai tisztogatás iskolapéldájának minősített.

A Facebook közleményében értésre adta, hogy az ARSA lázadócsoportot érintő döntése nem a mianmari kormány kérésére született, hanem része a cég üzletpolitikájának, hogy kizárják a szélsőséges csoportokat oldalukról.

A portál nem hozta nyilvánosságra, hogy törölte-e bármely más, olyan csoport oldalát vagy fiókját, amely érintett a délkelet-ázsiai országban kirobbant konfliktusban. Arról sem számolt be a Facebook, hogy a mianmari témakörben hány bejegyzést töröltek.

A Facebook hasznos eszköz lehet az információs hadviselésben, akár a rohingják érdekeit képviselők, akár a kormány vagy a  hadsereg számára. A felek ugyanis a közösségi portálon továbbítják értesüléseiket.

Népirtás zajlik, és te csak ezt a fényképet látod belőle
A halott csecsemőjét sirató rohingja anyáról készült fotó megmutatja, mi történik éppen a Mianmarból menekülő muszlimokkal.

Augusztus 25. óta több mint 420 ezren menekültek el a hadsereg műveletei elől a szomszédos Bangladesbe. Az ENSZ az “etnikai tisztogatás iskolapéldájának” nevezte a mianmari, muszlim vallású rohingja kisebbséggel szembeni “kegyetlen biztonsági
műveleteket”, amelyben számos erőszakos cselekmény, gyilkosság, falvak felégetése történt a menekültek és a nemzetközi humanitárius szervezetek szerint.

Mianmari népirtás: százezrek menekülnek a tömegmészárlás elől
Több mint egymillió rohingyának kellett elhagynia Mianmart, miután az etnikai feszültség elmérgesedett és üldözni kezdték őket. A kormányerők falvakat gyújtogatnak, taposóaknákkal rakták tele a határokat, a vallási kisebbségnek pedig egyetlen reménye, hogy valahogy elvergődnek Bangladesig.

A rohingják ügyének számos védelmezője arra panaszkodott, hogy az elmúlt napokban felhasználói bejelentések alapján blokkolták oldalaikat.

A Facebook csak azokat a tartalmakat törli, melyek erőszakra buzdítanak, de amelyek felhívják a figyelmet a brutalitásra vagy elítélő szándékkal tartalmaznak erőszakos felvételeket, azokat nem – tudatta a cég egyik szóvivője.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik