Nagyvilág

Végre kiállt népe elé Mianmar Nobel-békedíjas vezetője

Elítélte a kisebbségi rohingják elleni jogsértéseket, és a vétkesek felelősségre vonását ígérte Aung Szan Szú Kji mianmari vezető kedden a nemzetéhez intézett beszédében.

A Nobel-békedijas politikus a parlamentben felszólalva kijelentette, hogy Mianmar nem tart a nemzetközi vizsgálattól, és elkötelezett abban, hogy tartós megoldást találjon a konfliktusra.

A hatóságok készek megkezdeni azoknak a menekülteknek az ellenőrzését, akik vissza akarnak térni az országba

– mondta.

Szú Kji most első ízben intézett beszédet honfitársaihoz azóta, hogy körülbelül egy hónappal ezelőtt elszabadult az erőszak a többségében buddhista Mianmar Arakán államában, ahol több mint egymillió jogfosztott muszlim rohingja él.

Mianmari népirtás: százezrek menekülnek a tömegmészárlás elől
Több mint egymillió rohingyának kellett elhagynia Mianmart, miután az etnikai feszültség elmérgesedett és üldözni kezdték őket. A kormányerők falvakat gyújtogatnak, taposóaknákkal rakták tele a határokat, a vallási kisebbségnek pedig egyetlen reménye, hogy valahogy elvergődnek Bangladesig.

A rohingja felkelők rendőrőrsöket támadtak meg, amire a hadsereg tisztogató akcióval válaszolt, amit az ENSZ az etnikai tisztogatás tankönyvi példájának minősített. Az erőszakcselekmények eddig mintegy 400 halálos áldozatot követeltek, és több mint 410 ezer rohingja menekült el a szomszédos Bangladesbe. Szú Kjit nemzetközi bírálatok özöne érte, amiért nem állítja le az erőszakcselekményeket.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik