Nagyvilág

Rekord: Japánban már több mint kétmillió 90 évesnél idősebb ember él

Most először lépte át a kétmilliós határt a számuk.

Az előző héten számoltunk be arról, hogy már majdnem 68 ezer százévesnél idősebb ember él Japánban. Nos, a számuk valószínűleg csak tovább fog emelkedni. Hétfőn ugyanis kiderült, hogy a 90 évesnél idősebb emberek száma közbe átlépte a kétmilliós álomhatárt – írta a Japan Times.

68 ezer 100 évnél idősebb ember él Japánban, és ez baj
Ez a negyvenhetedik év sorozatban, hogy hazai rekordot dönt a számuk, de már az összesített világrekordtól sincsenek messze.

A japán belügyminisztérium adatai szerint a 90 évesnél idősebb emberek száma az előző héten 2,09 millió volt. Ez az első alkalom az ország történelmében, hogy a kétmilliónál több olyan japán él, akik már megünnepelték 90. születésnapjukat. Az adatokat hétfőn hozta nyilvánosságra a kormány, a „Tiszteld az Időseket Nap” alkalmából.

Az „idősek” teljes száma is rekordszámot ért el idén. A kormányzati adatok szerint 35,14 millióan vannak a szigetországban a 65 évesnél idősebbek, akik a teljes lakosság 27,7 százalékát teszik ki. közülük tavaly 7,7 millióan dolgoztak. Ez a teljesen munkaerő 11,9 százaléka.

Nyolcvanévesen nyugdíjba megy Japán legidősebb pornósztárja
Alig tíz évet töltött a felnőttfilmiparban az egykori operaénekes.

Japánban a 65 évet betöltött embereket tekintik hivatalos „idősnek”, de szakértők szerint ezt a korhatárt meg kéne emelni 75 évre. Érvelésük szerint a mostani idősek fizikailag és mentálisan is „fiatalabbak”, mint az évtizedekkel ezelőtt élt „idősek”.

Így érzik ezt maguk az érintettek is. Egy közvélemény-kutatás adatai szerint a 65 és 70 közötti japánok 72 százaléka nem tartja magát „idősnek”, és a 70-75 év közöttiek 34 százaléka sem öregezné le saját magát.

(Kiemelt fénykép: Idősek súlyzóznak egy tokiói templomnál, a 2016-os “Tiszteld az Időseket Nap” alkalmából. Fotó: Europress / AFP / KAZUHIRO NOGI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik