Nagyvilág

Afrikában rekedt ezer menekült

A líbiai parti őrség tartóztatta fel őket.

A líbiai parti őrség szombaton több mint ezer menekültet tartóztatott fel a tengeren. A zömmel a szubszaharai Afrika országaiból származó emberek kilenc összetákolt vízi járműbe zsúfolódva próbáltak Európába jutni. A hajókat a líbiai hatóságok visszakísérték a szárazföldre, a menekülteket internáló központokban helyezték el.

A líbiai főváros, Tripoli és a tunéziai határ közötti partszakasz az utóbbi két évben az embercsempészek legfőbb terepévé vált, körülbelül 600 ezer menekült kelt át a Földközi-tengeren Líbiából európai, főleg olasz partok felé.

Moammer Kadhafi rendszerének megdöntése után hatalmi űr keletkezett Líbiában, az ország 1770 kilométeres partvonala nyitott átkelőhellyé vált.

Az erőteljesebb hatósági fellépés következtében újabban csökkent a Líbiából útnak indulók száma, az embercsempészek részben áthelyezték tevékenységüket a tunéziai és algériai partokra.

Pénteken a Líbia déli határán át érkező migráció feltartóztatása, valamint az ott tervezett határzár megépítése is témája volt az olasz és líbiai kormány közötti egyeztetésnek Rómában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik