Nagyvilág

Elítélt pedofil miatt bukhat az izlandi kormány

Kilép az izlandi kormánykoalícióból az egyik párt, így elképzelhető, hogy kevesebb, mint egy éven belül újabb előre hozott választásokat tarthatnak a szigetországban. A Fényes Jövő nevű izlandi párt a Facebookon jelentette be pénteken, hogy véget vet az együttműködésnek a Bjarni Benediktsson vezette kormánnyal. A párt a szakítást azzal magyarázta, hogy „súlyosan megrendült a kormányba vetett bizalmuk” a kormányfő apja körül kipattant botrányt követően.

Nyilvánosságra került ugyanis, hogy Benediktsson apja még tavaly támogató levelet írt egy szexuális erőszak miatt elítélt barátja érdekében. Hjalti Sigurjón Haukssont 2004-ben öt év börtönre ítélték amiatt, mert 12 éven keresztül rendszeresen megerőszakolta a mostohalányát. Az első alkalommal a lány 5 éves volt. Az izlandi törvények szerint, ha valaki letöltötte a súlyos bűncselekményért járó börtönbüntetését, egy közeli barát kérvényezheti, hogy „állítsák helyre a becsületét”. Ezzel nem törlik a bűnügyi nyilvántartásból, de bizonyos állásokra így már pályázhat.

Az akkori igazságügyi miniszter, a Benediktsson vezette Függetlenségi Párthoz tartozó Sigridur Andersen egy ideig próbálta eltitkolni, hogy ki volt a szóban forgó ajánlólevél írója, de végül egy parlamenti bizottság felszólítására kénytelen volt felfedni, hogy a kormányfő apjáról van szó. Benedikt Sveinsson, a miniszterelnök apja pénteken ezt megerősítette.

Az idén januárban – két hónappal a választások után – létrejött jobbközép koalíciónak mindössze egy szavazatnyi többsége van a parlamentben. A Fényes Jövő bejelentését követően a koalíció harmadik tagja, a Reformpárt szorgalmazta, hogy azonnal írjanak ki új választásokat.

Gudni Johannesson izlandi elnök egyelőre nem kommentálta a kialakult helyzetet, de elemzők szerint egyelőre a jelenlegi kormánykoalíció maradhat a helyén mindaddig, amíg új koalíció nem jön létre, vagy nem írnak ki új választásokat.

(Guardian/MTI, kép: Bjarni Benediktsson,  Europress/AFP PHOTO/Emmanuel DUNAND)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik