Nagyvilág

Dél-Korea lefejezné Kim Dzsongunt

Song Young-moo dél-koreai védelmi miniszter bejelentette, hogy különleges elit alakulat kiképzését rendelték el a nukleáris hadviselést folytató szomszédjuk gazember vezetőjének megfélemlítésére.

Mikor Dél-Korea legutóbb megpróbálta kivégezni az észak-koreai vezérkart, nem úgy sült el az akció, mint ahogy eredetileg szerették volna.

Miután az 1960-as évek végén az észak-koreai kommandó megpróbálta bevenni a szöuli elnöki palotát, Dél-Korea bűnözőket képezett ki, hogy beszivárogjanak Észak-Koreába és vágják el Kim Il-sung torkát. Amikor a missziót félbeszakították, az emberek fellázadtak.

A csalódott katonák kivégezték feletteseiket és visszatértek Szöulba, ahol az utcán gyújtották fel magukat, a kormány pedig évtizedekig nem tudta kiheverni a kudarcot.

Most, hogy Kim Dzsongun egyre sűrűbben tesztelteti a ballisztikus rakétáit, Dél-Korea megint megcélozza az ország elitjét. Egy nappal azután, hogy Észak-Korea végrehajtotta eddigi legerősebb nukleáris tesztjét, Song Young-moo védelmi miniszter arra kérte a törvényalkotókat Szöulban, hogy az év végéig állítsák fel a lefejezési egység néven futó speciális alakulatot.

Fotó: Europress

Hivatalosan nem az észak-koreai vezetők kivégzése lesz a feladatuk, de Dél-Korea egyértelmű választ próbál adni a fenyegetettségre.

A védelmi erők tájékoztatása szerint az egység határokon átnyúló rajtaütéseket végez majd el olyan helikopterekkel és kisrepülőgépekkel, amelyek éjszaka észrevétlenül tudnak behatolni Észak-Korea területére.

Meglehetősen ritka, hogy egy kormány – még ha ködösítve is – bejelenti, hogy lemészárolna egy államfőt, de Dél-Korea minden erejével azon dolgozik, hogy valamilyen úton-módon megállítsa a szomszédját.

Szakértők szerint egy demokratikus ország csak úgy tud nyomást gyakorolni a diktátorra, ha az el kezdi félteni az életét. Vagy így, vagy úgy.

Az vethet véget a válságnak, ha Kim Dzsongun elkezdi félteni az életét
Dél-Korea egy új alakulat létrehozásán dolgozik, ami ráveheti az észak-koreai vezetőt arra, hogy nukleáris fegyverek tesztelése helyett inkább a tárgyalóasztalhoz üljön.

Észak-Korea egyébként péntekre virradóan újabb rakétát reptetett Japán fölé. Dél-Korea úgy reagált, hogy készen állnak menthetetlenül elpusztítani Észak-Koreát.

(Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik