Nagyvilág

Dél-Korea készen áll, hogy menthetetlenül elpusztítsa Észak-Koreát

Dél-Korea elnöke magyar idő szerint pénteken reggel bejelentette, országának megvan hozzá az ereje, hogy menthetetlenül elpusztítsa északi szomszédját. Mun Dzse In azt követően mondta ezt, hogy Észak-Korea újabb rakétát reptetett Japán felett.

Az államfő közölte, hogy ebben a szituációban lehetetlen dialógust kialakítani Kim Dzsongunnal – írta beszámolójában a Yonhap hírügynökség.

Abban az esetben, ha Észak-Korea provokál minket vagy bármely szövetségesünket, készen állunk, hogy elpusztítsuk őket. További nemzetközi szankciókra és erősödő nyomásgyakorlásra van szükség, hogy rákényszerítsük Észak-Koreát a párbeszéd útján történő egyezkedésre

– nyilatkozott.

Fotó: Europress

Mun Dzse In a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülésén utasította a kormányt, hogy a nemzetközi közösséggel együttműködve vizsgálja meg az összes diplomáciai eszközt, amellyel elérhetik, hogy Phenjan felhagyjon nukleáris és rakétaprogramjával.

Elrendelte egyben, hogy a dél-koreai hadsereg az Egyesült Államokkal szorosan együttműködve dolgozzon ki hatékony eszközöket válaszul az észak-koreai fenyegetésekre.

Az vethet véget a válságnak, ha Kim Dzsongun elkezdi félteni az életét
Dél-Korea egy új alakulat létrehozásán dolgozik, ami ráveheti az észak-koreai vezetőt arra, hogy nukleáris fegyverek tesztelése helyett inkább a tárgyalóasztalhoz üljön.

Azonnali választűz

A dél-koreai hadsereg egyébként két ballisztikus rakétát indított pénteken, hat perccel az észak-koreai rakéta kilövése után. A Hjunmu-2 típusú, 300 kilométer hatótávolságú ballisztikus rakétákat a két Koreát elválasztó tűzszüneti vonal térségéből indították, az egyik a Keleti-tengeren sikeresen eltalálta a kijelölt célpontot – közölte a szöuli vezérkar.

A közlemény szerint a célpont és a gyakorlótér közötti távolság megegyezett azzal a távolsággal, amennyire a Phenjan melletti légitámaszpont van, ahonnan az újabb észak-koreai rakétát pénteken fellőtték.

A másik dél-koreai rakéta még az indítás kezdeti szakaszában a tengerbe zuhant, ennek okát a vezérkar nem részletezte.

Két nagyobb japán légitársaság közölte, hogy az újabb észak-koreai rakétakilövés nem befolyásolta sem a bel-, sem a külföldi légi járatok menetrendjét. A vasúti közlekedés azonban időlegesen szünetelt az ország északi és északkeleti körzeteiben.

A japán kormány azonnal elítélte az újabb észak-koreai ballisztikus rakétatesztet. Szuga Josihide, a japán kormány titkára pénteki tokiói sajtóértekezletén elfogadhatatlannak nevezte az effajta cselekményeket. Hangsúlyozta: országa soha nem fogja eltűrni ezeket a sorozatos provokációkat, és határozottan tiltakozik Phenjannál. Mint jelezte, a szigetország szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával és a többi érintett állammal, hogy sürgősen megfelelő választ adjon Phenjan újabb lépésére.

Észak-Korea augusztus 29-én is ballisztikus rakétát bocsátott fel, az is átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott.

(Independent, MTI, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik