Nagyvilág

A görög falu, ami szép lassan elsüllyed a semmibe

Néhány évvel ezelőtt még háromszáz családnak adott otthont, ma viszont inkább egy háború sújtotta övezetre emlékeztet.

Ha szellemvárosokról hallunk, akkor jó eséllyel egy gazdasági okból – így például az óriási bányák kimerülése, a gyárak bezárása, vagy épp egy pémzügyi válság miatt – elhagyott településre gondolunk, amit a természet szép lassan visszafoglal magának. Vannak azonban esetek, mikor nem egy hasonló folyamat, hanem egy természeti katasztrófának, vagy emberi mulasztásnak betudhatóan válik néptelenné egy település.

The Greek church that slid down a hill and evacuated the town, crazy place! #ghosttown

A post shared by Candice Dally (@candicedally) on Nov 11, 2016 at 5:47am PST


A Görögország közepén fekvő Ropoto mindkét okot kimeríti, hiszen a hatvanas évek derekán a föld egyszer csak repedezni kezdett, egy esetleges földcsuszamlás lehetőségét előrevetítve. A hatóságokat és a lakókat ez azonban nem igazán hatotta meg, így a következő ötven évben is nyugodt szívvel osztották az építési engedélyeket, a nyugalomra vágyó családok legifjabb generációi pedig sorra építették itt a házaikat.

Öt évvel ezelőtt, 2012. április 12-én azonban eljött a vég: a település egy részét egy óriási földcsuszamlás döntötte romba, az épületek jó részét pedig lakhatatlanná tette. Háromszáz család vált földönfutóvá.

#love#my#village#memories#of#childhood#miss#it #ropoto #trikala #greece🇬🇷💙

A post shared by Desp ‘Ina Bunovah (@deppy_bo) on Aug 16, 2016 at 6:31am PDT


A csapadékelvezetés hiánya miatt bekövetkezett eseményt azóta tucatnyi apróbb csuszamlás követte, így az épen maradt házak is lassan süllyedni kezdtek. A lakók persze továbbra is remélik, hogy a folyamat egyszer véget ér, ők pedig visszaköltözhetnek az otthonaikba, erre azonban nincs igazán esély.

A görög államot mindez azonban nem hatja meg, így – a Greek Reporter által tavaly készített dokumentumfilm szerint – a még álló házzal rendelkezőknek továbbra is építményadót kell fizetniük, az otthonukat elvesztett embereknek pedig semmiféle segítséget nem nyújtottak a költözéshez, sőt, a filmet végigkísérő, a települést egykor vezető Jorgosz Roubies szerint sokukat szó szerint tűzoltók rángatták ki a házaikból:

A terület 2012 óta legalább tíz-tizenöt centiméterrel süllyedt, az itt élők megélhetését biztosító almafák ezreit pedig már senki nem gondozza. Azóta jórészt csak katasztrófaturisták járnak a faluban, ami néhány év múlva már biztosan a földdel lesz egyenlővé.

A church where Satan & Gravity prevails. #ropoto #church #sinking #ghost_town #village #disaster #gravity

A post shared by Astrous Sølv (@astrous_solv) on Feb 24, 2017 at 7:57am PST

A ropotóiaknak pedig senki sem szolgáltat igazságot.

Térkép: Daily Mail

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik