Nagyvilág

Trump hátba szúrta rajongóit, és az illegális bevándorlók védelmére kelt

Az amerikai elnök a törvénytelenül érkezett migránsok deportálása ellen szövetkezik a Demokrata Párt nagyágyúival. A republikánus politikusok értetlenkednek, Donald Trump leghangosabb rajongói pedig nagyon kiakadtak.

Szembe ment egyik legfőbb választási ígéretével Donald Trump. Az amerikai elnök egy helyi idő szerint szerda este tartott megbeszélésen megegyezett a kongresszus demokrata vezetőivel, hogy törvényben védik meg a deportálástól az országba még gyerekként érkezett illegális bevándorlókat – jelentette a helyi sajtó. Egy héten belül ez már a második alkalom, hogy a republikánus elnök a Demokrata Párt politikusaival egyezkedik, meglepve saját párját, és támogatóit.

Az illegális bevándorlóknak nyújtott védelemről egy, a Fehér Házban tartott vacsora közben tárgyalt Trump, valamint Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője és Nancy Pelosi, a képviselőházi demokraták vezetője. A két demokrata politikus közleménye szerint cserébe belementek a határvédelem megerősítésébe, de a mexikói határra tervezett fal abban nincsen benne.

A Trump-kormányzat az előző héten jelentette be, hogy visszavonják Barack Obama egyik legfontosabb elnöki rendeletét, ami megvédte a deportálástól a bevándorlókat, akiket szüleik még gyerekként csempésztek be az Egyesült Államokba. Az úgynevezett DACA-program majdnem 800 ezer fiatalt véd a kitoloncolástól, akiknek túlnyomó többsége Mexikóból, valamint más közép-amerikai országból érkezett gyerekként, és illegálisan az Egyesült Államokba.

Elkészül-e a Fal?

Schumer és Pelosi közleménye szerint a szerda esti „nagyon eredményes találkozón” sikerült megegyezniük Trumppal arról, hogy „gyorsan törvényben rögzítik a DACA által nyújtott védelmeket, és kidolgoznak egy határvédelmi csomagot, kivéve a falat, ez mindkét fél számára elfogadható”. Az amerikai elnök legfontosabb kampányígérete volt a mexikói határra építendő fal, amivel az illegális bevándorlást akarják megállítani.

A Fehér Ház a megbeszélésről csak annyit közölt, hogy az „konstruktív” volt, és azon az „adóreform, a határvédelem, a DACA, az infrastruktúra és a kereskedelem” kérdéseiről esett szó. A közleményben kiemelték, hogy az elnök „erőteljesen elkötelezett” arra, hogy „kétpárti megoldásokat találjon az amerikaiak számára legfontosabb ügyek” rendezésére.

Az amerikai elnök szóvivője a Twitter-oldalán közben kijelentette, a mexikói határra tervezett fal ötletét nem vetették el. Sarah Huckabee Sanders közlése szerint a DACA és a határbiztonság is téma volt a megbeszélésen, de „a fal kivételéről egészen biztosan nem született megegyezés”. A Fehér Ház jogalkotásért felelős vezetője pedig „szándékosan félrevezetőnek” nevezte Schumer és Pelosi közleményét, hogy a megállapodásban nem szerepel a fal kérdése.

Schumer kommunikációs igazgatója gyorsan reagált Sanders kijelentésére, közölve, hogy Trump igenis belement abba, hogy a fal ne legyen része a DACA-ról szóló megállapodásnak. Matt House közölte: „Az elnök egyértelművé tette, hogy továbbra is küzdeni fog a faláért, csak nem ennek a megállapodásnak a részeként.” A Politico több – republikánus és demokrata – forrástól is úgy értesült, hogy Trump más módon próbálja majd elérni, hogy felépüljön a fal, és nem köti azt a DACA-hoz. Ugyanezt mondta a CBS Newsnak több kongresszusi képviselő.

Fotó: Getty Images/John MooreA DACA-ról megegyezésről egyelőre nem sok részelt került nyilvánosságra. A Politico értesülései szerint Trump a megbeszélésen egyértelműen utalt arra, hogy kész lenne aláírni egy olyan törvényt, ami állampolgárságot adna a gyerekként illegálisan az Egyesült Államokba érkezett bevándorlóknak. Az Obama által létrehozott DACA program ezt nem tette meg.

Azt sem lehet tudni, hogy a határvédelem erősítése kapcsán mekkora összegről születet megállapodás, valamint arról sincsenek információk, hogy a törvénytervezetről mikor szavazhatnak a kongresszusban.

Rajongói csalódása egyre csak nő

A megállapodásról szóló hírek megrengették Trump támogatóit. A keményvonalasan bevándorlás-ellenes republikánus képviselő, az iowai Steve King Twitter-oldalán hihetetlennek nevezte a hírt, kijelentve, hogy az „amnesztia egy kegyelem a törvényszegő bevándorlóknak”, akik egyben jutalmat is kapnak bűncselekményükért. Majd közölte, hogy ezzel „Trump szavazóbázisa felrobbant, megsemmisült”, és „helyrehozhatatlanul kiábrándult” az elnökből, akinek egy ígéretét sem fogják soha többet elhinni.

A Trump egyik legnagyobb támogatójának számító Sean Hannity, a Fox News műsorvezetője „politikai öngyilkosságként” jellemezte a megállapodást, amibe szerinte a republikánus vezetés űzte bele az elnököt. Egyben arra figyelmeztette Trumpot, hogy újraválasztását kockáztatja, ha nem tartja be az ígéreteit.

Közben a jobboldali Breitbart (Trump egykori főstratégája, a Fehér Házból augusztusban távozott Steve Bannon újságja) Amnesztia Don főcímmel írt a megállapodásról, kijelentve, hogy az elnök „teljesen beadta a derekát”. Egyben emlékeztettek arra, hogy az illegális migráció leállítását, és a legális migráció jelentős csökkentését akaró  „bevándorlási hazafiak” szerint „Trump szavazóbázisának kiárusítása” lenne minden olyan DACA-val kapcsolatos megállapodás, ami amnesztiával jár. A cikk alatt pedig csalódott Trump szavazók ezrei dühöngnek .

Maga Trump szerda este nem szólalt meg a megállapodással kapcsolatban, de csütörtök reggel rövid időn belül egymás után több Twitter-üzenetet is írt. Az elnök kijelentette, hogy az este nem értek el végleges megállapodást a DACA-ról, amit csak határvédelem erőteljes erősítésével együtt hajlandó csak elfogadni. És közölte, hogy a mexikói határra tervezett fal már megkezdett építése folytatódni fog.

Majd kiállt amellett, hogy nem szabad kiutasítani a DACA védelmét élvező illegális bevándorlókat, értetlenkedve azon, „miért akar bárki is kihajítani jó, tanult fiatalokat”, akiknek „van munkájuk és néhányan a hadseregben szolgálnak”. Megemlítve, hogy „nem saját hibájukból vannak évek óta az országunkban – a szüleik hozták be őket fiatalon”.

Az elnökválasztási kampányban Trump még teljes mellszélességgel kiállt a DACA megszüntetése mellett, és azt ígérte, már az első munkanapján visszavonja Obama elnöki rendeletét, amit „alkotmányellenes amnesztiaként” jellemzett. De már rögtön a választás után kiderült, hogy ezt az ígéretét nem fogja olyan könnyedén teljesíteni, és több olyan nyilatkozatot tett, ami arra utalt, nem szeretné megszüntetni a DACA-t.

Trump kegyetlen döntése csak simán töketlen
Egyik legfőbb választási ígérete volt a gyerekként érkezett migránsok deportálása az Egyesült Államokból, de csak akkor lépte meg, amikor már a karját csavargatták. Mindenkit felbőszített.

Trump egészen addig odázta el a döntés meghozását, amíg már nem volt más választása. A Fehér Ház azonban nem azonnali hatállyal vonta vissza a rendeletet, hogy megkezdhessék a több százezer migráns gyors deportálását (ahogy azt a DACA ellenségei szerették volna). Trump fél évet adott a kongresszusnak, hogy jogszabályalkotással találjanak megoldást a problémára.

Fotó: Getty Images/Spencer Platt

Elege van a republikánusok bénázásából

Azonban az elnök a beszámolók szerint türelmetlenül várta, hogy történjen valami, és nem akar várni hat hónapot. Egy mérsékelt republikánus és demokrata képviselőkkel folytatott megbeszélésén kijelentette, hogy „nem akarjuk elfelejteni a DACA-t”, és arra ösztökélte a politikusokat, hogy kétpárti megoldással oldják meg az ügyet.

Ezek után ült le a két demokrata vezetővel, hogy megegyezésre jussanak az ügyben. A Washington Post értesülései szerint Trump azért nem saját pártjának vezetőivel kezdett el tárgyalni, mert csalódott a republikánusokban, akik nem tudnak egyetlen egy fontos jogszabályt sem elé rakni, annak ellenére, hogy a szenátusban és a képviselőházban is ők vannak többségben.

Különösen az Obama nevével fémjelzett egészségbiztosítási reform visszavonásának kudarca volt olyan nagy hatással Trumpra, hogy inkább a demokratákkal kezdett el tárgyalni. És nemcsak a bevándorlásról, hanem egyebek mellett az adórendszer megreformálásáról is és az amerikai infrastruktúra megújításáról is.

A keményvonalas konzervatívok persze kikeltek ez ellen, attól tartva, hogy a demokratákkal kötött kompromisszumok miatt nem sikerült keresztülverniük saját megoldási javaslataikat, és a végén nem az értékrendszerükkel tökéletesen egyező megoldások születnek.

A konzervatív ideológiát annyira nem komolyan vevő Trump számára azonban ez majdhogynem mellékes kérdés. Ő inkább csak egy dolgot akar. Eredményeket. Hogy elmondhassa, elért valamit. És egyelőre úgy tűnik, ezt csak a demokraták segítségével tudja majd elérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik