This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on September 12, 2017 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) attending a photo session with teachers who volunteered to work at branch schools on islands and schools in forefront line and mountainous areas, in Pyongyang. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Külföld

Az vethet véget a válságnak, ha Kim Dzsongun elkezdi félteni az életét

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2017. 09. 13. 19:15

Korábban a témában:

A Koreai-félszigeten egy ideje súlyosbodó válsághelyzet kritikus ponthoz ért szeptember 3-án, amikor Észak-Korea végrehajtotta hatodik atomrobbantását, mégpedig az eddigi legerősebbet, ami egy 6,3-as és egy 4,6-os erősségű földrengést váltott ki.

A dél-koreai hadsereg már aznap megerősítette, hogy az első rengés mesterséges volt, központja pedig az észak-koreai nukleáris kísérleti telepnél volt. Az észak-koreai atomrobbantás után a dél-koreai hadseregben azonnal riadót rendeltek el, műveleti készültségbe helyezték a nukleáris válságokra reagálni hivatott egységet, Mun Dzse In dél-koreai elnök pedig összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

Észak-Korea, 2017. augusztus 30.
A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2017. augusztus 30-án közreadott felvétel a phenjani rezsim legutóbbi rakétakísérletéről augusztus 29-én. A közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta Japán északkeleti része felett átrepülve a Csendes-óceánba csapódott. (MTI/EPA/KCNA)
Ha nem atomháború lesz, akkor micsoda?
Amerika kénytelen lesz valamilyen megoldást találni Észak-Korea kezelésére. Sok lehetőség nincs, főleg, ha el akarják kerülni több millió ember halálát.

Dél-Korea másfél héttel ezután közölte, hogy éleslövészetet hajtott végre egy Taurus típusú, nagy hatótávolságú robotrepülőgépével, amivel a hadsereg erősebb megelőző csapást tud mérni ellenfelére, ha arra kerül sor. Az ország védelmi képességeinek fokozását célzó terv keretében mintegy ilyen 170 fegyvert állítanak hadrendbe.

A nyomásgyakorlás ezzel közel sem ért még véget, Dél-Korea ugyanis létrehozott egy alakulatot, ami a beszédes „lefejező egység” nevet kapta. Természetesen nem azzal a céllal, hogy szó szerint egymás után fejezzenek le észak-koreai vezetőket, a háttérben sokkal inkább megfélemlítő szándék áll.

A Spartan 3000-nek is nevezett egység éjszakai légitámadásokat hajthat majd végre Észak-Koreában, a csapatnak pedig utasításba adhatják az észak-koreai vezetés, főként Kim Dzsongun megölését.

Az egységben 2-4 ezer katona szolgál majd, a hadsereg pedig már átcsoportosított helikoptereket és repülőgépeket arra a célra, hogy átrepülhessenek éjjel az észak-koreai légtérbe.

Nem éppen megszokott, hogy egy kormány nyíltan kimondja, hogy egy másik ország vezetőjének megölésén dolgoznak, és természetesen Dél-Korának sem ez az elsődleges célja. Sokkal inkább az, hogy

ráijesszenek Kim Dzsongunra, és további nukleáris fegyverek tesztelése helyett inkább a tárgyalóasztalhoz ültessék.

Az előző dél-koreai elnök még úgy tervezte, 2019-ben lesz bevetésre kész az osztag, a jelenlegi dél-koreai védelmi miniszter elmondása szerint azonban már év végére bevethető lesz, a hadsereg pedig jelezte: ha szükséges, készek megölni az észak-koreai vezetőt.

This undated picture released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on September 10, 2017 shows North Korean leader Kim Jong-Un (centre row 2nd L) and his wife Ri Sol-Ju (centre row L) attending an art performance dedicated to nuclear scientists and technicians, who worked on a hydrogen bomb which the regime claimed to have successfully tested, at the People's Theatre in Pyongyang. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

A mostani bejelentést a dél-koreai katonai vezetők is jóváhagyták, Sin Won Sik, a 2015-ben visszavonult dél-koreai tábornok a New York Timesnak azt mondta:

a saját nukleáris fegyvereink mellett a legjobb elrettentés az, ha Kim Dzsongun veszélyben érzi az életét.

A Spartan 3000 a modern verziója lesz a ’60-as években létrehozott dél-koreai osztagnak. Akkoriban a dél-koreai hadsereg titokban képzett ki többek közt fogvatartottakat arra, hogy Észak-Koreába menjenek és megöljék Kim Dzsongun nagyapját, a korábbi elnököt,  Kim Ir Szent.

A különbség az, hogy az új osztagot a dél-koreai kormány is elismeri.

Mun Dzse In dél-koreai elnök már augusztusban is azt mondta, „a biztonságunk nem múlhat csak és kizárólag a szövetségesünkön”, utalva itt az Egyesült Államokra. A New York Times riportja szerint Dél-Korea három különböző háborús tervvel is rendelkezik, ezek a következők:

  • Kill Chain, aminek keretében Dél-Korea rakétakilövéssel válaszolna, amint észlelné Phenjan támadását,
  • Korea Air and Missile Defense, ami arra törekedne, hogy megsemmisítse az Észak-Koreai hadsereg által kilőtt rakétákat, illetve
  • Korea Massive Punishment, aminek célja, hogy megsemmisítse a területet, ahol Kim Dzsongun esetlegesen tartózkodik.

Vitathatatlan, hogy Dél-Koreát aggasztja, mire lehet képes Észak-Korea, hiszen egy háború esetén alighanem ők lennének Phenjan első számú célpontja, a tízmilliós dél-koreai főváros pedig kevesebb mint 60 kilométerre fekszik a két ország határától.

A Koreai-félsziget válsághelyzetének megoldására pedig egyre szokatlanabb megoldások látnak napvilágot, Jocko Willink, az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének egykori tagja például nemes egyszerűséggel azt a választ adta a konfliktus megoldására, hogy

adjanak az észak-koreaiaknak 25 millió iPhone-t, ingyenes internet hozzáféréssel.

A felvetésre Jun Szun Észak-Korea-szakértő annyit felelt:

Kim Dzsongun is tudja, hogy amint a társadalom nyitottá válik, az észak-koreaiak rájönnek, miből maradnak ki. Ez a rezsim nem fenntartható, bukásra van ítélve.

A dél-koreai módszer viszont működőképesnek tűnik, hiszen a tervek napvilágra kerülése óta úgy tudni, Kim Dzsongun saját autója helyett inkább a kormány tagjainak járműveit használja egy esetleges támadás elkerülése érdekében.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.