Nagyvilág

Alaposabban nyomozná az unió az azeri pénzmosodát

Orbán Viktor, Ilham Aliyev (orbán viktor, ilham aliyev)
Orbán Viktor, Ilham Aliyev (orbán viktor, ilham aliyev)

Szeptember 13-án szavaz az Európa Parlament egy általános korrupcióellenes és emberi jogi jelentésről és állásfoglalásról. Az EP azért fogalmaz meg vállalásokat az EU-nak ebben a témában, mert becslések szerint éves szinten több száz milliárd euróba „kerül” a korrupció az uniós országoknak.

Konkrét lépéseket nem nagyon tartalmaz az előterjesztés, de érkezett hozzá egy olyan módosító, aminek magyar szempontból is lehet tétje. Ez arról szól, hogy az azeri pénzmosodás híreket, tényeket ki kell vizsgálni és a legszigorúbb monitoringnak kell alávetni mindent ezzel kapcsolatban. A módosítót a portugál szocialista EP-képviselő Ana Gomes jegyzi, és az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István is aláírta támogatólag.

Úgy tudjuk a módosító át fog menni, mert az EP frakciói általában pozitívan állnak hozzá. Többek között a Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) is.

Mint korábban többen is megírták, egy befolyásos azeri politikus fiának Budapesten nyitott bankszámlájára több mint hétmillió dollár érkezett 2012-ben, éppen akkor, amikor a magyar kormány furcsa körülmények között kiadta az azeri baltás gyilkost.

Amikor Szijjártó Pétert egy sajtótájékoztatón a Magyarországra érkezett azeri vesztegetési pénz és a Ramil Safarov kiadatása közötti lehetséges összefüggésről kérdezték, akkor a külügyminiszter azt mondta:

Visszautasítok minden olyan sejtetést, sumák találgatást, ami kapcsolatot feltételez bűnügyek és a magyar kormány között!

A szerdai EP-szavazáson kiderül, hogy a fideszesek frakciójukkal egyetemben támogatják-e, hogy részletesen kivizsgálják az azeri ügyet, vagy szembemennek a frakciójukkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik