Nagyvilág

Telibe kapta a legyengült hurrikán Floridát

Miami ugyan 60 centi víz alatt van és 3,4 millió otthonban nincs áram, még így is olcsón megúszhatja Florida az évtized hurrikánját.

Ugyan egész sokat vesztett az erejéből, még mindig súlyos károkat okozott Floridában az Irma nevű hurrikán – írja a BBC News. A Keys szigetlánc után a szárazföldet Marco-szigetnél érte el a ciklon közepe, a súlyos szelekkel övezett szem, itt 192 km/órával fújtak az említett szelek.

Már ekkor lefokozták 4-esről 3-as kategóriájú viharrá, azóta pedig 2-essé csökkent az intenzitása. Így is 3,4 milliónál több floridai háztartás maradt áram nélkül, a vihar magja által elkerült Miami központja néhol 60 centis víz alá került, két toronydarut pedig a szél borított le.

Eddig három olyan halálesetet jelentettek, aminek köze van Irmához.

A Nemzeti Hurrikán Központ szerint változatlanul hurrikánhelyzet van Floridában, 160 km/órás a szél a szem körül. Most épp Fort Myers környékén jár a ciklon közepe, de közelít a 3 milliós Tampához, amit 1921 óta nem érintett nagyobb hurrikán. Naples városának kárairól drónvideó is készült, ami alapján még nem lehet leírni Irmát:

Az Irma a karibi térségben rendkívül súlyos károkat okozott és 28 halottat követelt. Floridában ezért a “jobb félni, mint megijedni” alapon 6,3 millió embert evakuáltak lakhelyükről. Donald Trump elnök katasztrófahelyzetet hirdetett és sürgősségi szövetségi támogatást tett elérhetővé Florida államnak.

Trump nagy szörnynek nevezte a hurrikánt, majd hozzátette, szerencsések, hogy kissé nyugatnak kanyarodott a vihar, és gyengült is, de így is kemény 5-6 óra vár még az USA e fertályára. Az előrejelzések szerint Irma trópusi viharrá gyengül, mire eléri Észak-Floridát és Georgiát.

Hemingway cicái megúszták

Az NBC szerint Ernest Hemingway író múzeummá alakított háza Key Westen a csodával határos módon teljesen épségben maradt. Dave Gonzales, a múzeum kurátora megerősítette azt is, hogy a ház mind az 54 macskája szintén épségben átvészelte az Irma hurrikánt. A cicák Hemingway Hófehérke nevű macskájának a leszármazottai. Ennek bizonyítéka, hogy sokuknak hat ujja van, ami Hófehérke genetikai öröksége. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik