Nagyvilág

Film készült Trump félig magyar tanácsadójáról, aki minden idők egyik legmocskosabb trükkmestere

Ha valaki megkérdezi, hogy kicsoda Donald Trump legmocskosabb tanácsadója, akkor jó eséllyel mindenki azt fogja rávágni, hogy Steve Bannonról, a Breitbart főszerkesztőjéről, főállású alt-right hősről beszélünk. Pedig Trump körül nem csak egy, hanem kifejezetten sok megkérdőjelezhető morális iránytűvel rendelkező tanácsadó van. És most az egyikről film is készült.

Roger Stone Magyarországon sokkal kevésbé ismert arc, mint Amerikában. Ami azért is különösen érdekes, mert Stone félig magyar, bár erről elég keveset beszél. Azért egyszer Isten választott népének nevezte a magyart.

A Netflixen az elmúlt hetekben jött ki a Get Me Roger Stone (kb. Hívja Roger Stonet!) című dokumentumfilm, ami minden idők egyik leghíresebb mocskos trükkmesterét mutatja be (ötletem sincs, hogyan lehetne jobban fordítani a dirty trickstert, ahogy Stone magára hivatkozik). Ez egyébként, mármint minden idők leghíresebb mocskos trükkmesterének lenni, önmagában elég komoly mocskos trükk.

Kezdjük Stone külsejével, mert ezen a legnehezebb átugrani. A tanácsadó így néz ki: Stone komoly piperkőc. Körülbelül 100 kézzel készített öltönye van, és nagyon komoly szabályai vannak arra, mikor melyiket hordhatja. A kézzel szabott öltöny kényszer is, mert Stone testalkata olyan, mint egy testépítőé, szóval elég nehezen találna magának öltönyt. A stílus olyan, mintha a klasszikus amerikai öltönydivat bekábítószerezett volna, bár Stone úgy csinál, mintha az ő ruhatára klasszikusan konzervatív, all american divat lenne. Egyébként a konzervatív all american inkább úgy néz ki, mint Robert Mueller, a Trump orosz kapcsolatait vizsgáló volt FBI-vezetőé. Brooks Brothers öltönyök, legombolt oxford-ing, a zakón puha vállak. Ehhez képest Stone egy kakadu. Sokáig az öltönyeihez illően élénksárgára festette a haját, aztán visszatért a barnához, de most már hófehéren hordja.

Fotó: Getty Images/Joe Raedle

A stílus mellett persze van még pár dolog, és pár botrány, amiről Stone híres. 19 éves volt, amikor elég komolyan belekeveredett a Watergate-botrányba. A legtöbb politikust ez komolyan megviselné, de Stone büszkén viseli ezt a stigmát is. A sztori lényege az volt, hogy Stone álnéven pénzt adományozott Nixon előválsasztásbeli kihívójának a Fiatal Szocialisták Szövetségének nevében, hogy később ezért lekommunistázhassa. Ez nagyjából mindent elmond arról az irányról, amerre Stone később elindul majd. A Watergate miatt elvesztette a munkáját Bob Dole szenátor mellett és inkább politikai tanácsadással kezdett foglalkozni. De Nixon irányt nem vesztette el a lelkesedését.

A Republikánus Párt nagy része mostanában inkább Ronald Reagant tiszteli istenként, elég kevesen vannak, akik a nixoni tradíciókat vinnék tovább. Roger Stone viszont pont ilyen. Szerinte Nixon úgy politizált, mint egy utcai harcos, ami sokkal közelebb áll a szívéhez a Reagan-féle napsütötte konzervativizmusnál. Akkora rajongója Nixonnak, hogy még a hátára is rátetoválta az arcképét. Stone Trump politikáját is képes Nixonig és Reaganig visszavezetni. Nixontól szerinte a kemény visszavágásokat és az erőszakos elitellenességet, Reagantől pedig az enyhe nacionalizmust és a rasszista utalásokat örökítette át Trump az elnökségébe.

Stone egy darabig kifejezetten sikeres politikai tanácsadó volt, a republikánusok fiatal ágának egyik csillaga. Ez főleg a Reagan-évek alatt, és az idősebb George Bush elnöksége idején történt. Körülbelül ez volt az az időszak, amikor találkozott Roy Cohnnal, Donald Trump korábbi ügyvédjével is. Cohnt – valószínűleg joggal – a világ egyik leggonoszabb emberének nevezik, de a politikai megfélemlítésben kiváló tanítója volt Stone-nak. Ahogy egyébként abban is, hogyan legyen valaki úgy republikánus és konzervatív, hogy közben semmit nem tart meg a keresztényi értékekből. Cohn például nem meleg volt, hanem szeretett férfiakkal szexelni. Ezt ő mondta saját magáról, mert szerinte a melegek gyengék, neki viszont mindene volt a hatalom. Hozzá hasonlóan Stone sem konzervatív.

Kifejezetten megengedő a melegekkel és a drogokkal szemben, és élete legnagyobb törését pont az okozta, hogy a feleségével csoportszexhez kerestek szexpartnereket egy újságban.

Egyébként ez az egyetlen, amivel Trumot sem igazán lehet vádolni. A jelenlegi elnök soha nem volt homofób, és ugyan absztinens, mégsem drog-, vagy alkoholellenes. De Stone akkoriban nem Trumpnak, hanem Bob Dole-nak dolgozott, aki a republikánusok elnökjelöltségéért indult. Mivel a feladat az lett volna, hogy szerezze meg az evangelikánusok, a legkonzervatívabb, legvallásosabb amerikaiak szavazatait, a szvingerbotrány kifejezetten rosszul jött. Stone először tagadott, de később mégis távoznia kellett.

Ez nyilván nem sokat segített az elitellenességén, és Stone egyre nyíltabban kezdte el vállalni, hogy az amerikai politikai életben ő a sötétség hercege, aki szerint a morál gyengeség, és a törvényeket csak a betű szerint kell betartani.

Stone egyébként egy dologban jó még nagyon, és végül ez vezetett ahhoz is, hogy Trump kirúgja maga mellől: iszonyú jól erősíti fel a saját, gyakran jelentéktelen szerepét történelmi eseményekben. Ha hiszünk Stone-nak, akkor nem csak Reagant, de Trumpot is egyedül ő juttatta hatalomra.

És egyébként Trump durvább kijelentéseiben valószínűleg elég sok szerepe is van. Ő volt az, aki először kezdte el követelni, hogy Obama mutassa be a születési anyakönyvi kivonatát, Trump csak később állt ebbe bele. Stone kezdte el azt is mondogatni, hogy Bill Clinton nemi erőszaktevő, Hillary pedig a segítője. Trump ebbe is beleállt.

Stone egy dolgot értett meg igazán: a gyűlőlet erősebb, mint a szeretet, és minden erejét arra tette fel, hogy ezt kihasználja.

A vesztét viszont az okozta, hogy túlságosan szeret szerepelni. A Get Me Roger Stone-ban Donald Trump is elég sokszor megszólal. Ha Trumpról egy dolgot biztosan tudunk, az az, hogy nem szereti, ha túlragyogják, Stone pedig megpróbálta. Trump saját bevallása szerint ezért rúgta ki a kampányból. Stone persze ezt is az utolsó leheletéig tagadja, azt mondja, ő mondott fel.

A filmet pedig mindenképp érdemes megnézni, egy olyan politikai machinátort mutat be, akiről mi sem tudjuk eldönteni, hogy sikeres-e, vagy nem, de tökéletesen jellemzi azt a kort, ahol Donald Trump az Egyesült Államok elnöke lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik