Nagyvilág

Ferenc pápa üzent az éghajlatváltozást tagadóknak

A történelem fog ítéletet mondani azok felett, akik nem hozták meg a szükséges döntéseket.

Élesen bírálta az éghajlatváltozás tagadóit Ferenc pápa.  A katolikus egyházfő szerint a történelem fog ítéletet mondani azok felett, akik nem hozták meg a szükséges döntéseket a Föld felmelegedéséért okolt gázok kibocsátásának csökkentéséért.

A kolumbiai látogatásról hazatérő pápát hétfőn a repülőgép fedélzetén tartott sajtótájékoztatóján az éghajlatváltozásról és a sorozatos hurrikánokról kérdezték, amikor charterjárata helyi idő szerint vasárnap elhaladt a katasztrófa sújtotta területek egyike felett.

„Az éghajlatváltozást tagadók keressék fel a tudósokat, és kérdezzék meg őket. Ők nagyon világosan beszélnek” – mondta a katolikus egyházfő azokra a szakértőkre utalva, akik az ember tevékenységeivel hozzák összefüggésbe az általános felmelegedést.

Ferenc pápa tevékenységére rányomja bélyegét a környezetért való aggódás jellemzi. Pápai enciklikát írt arról, hogyan szenvedik meg elsősorban a szegények, ahogyan a multinacionális cégek felhasználják a természeti erőforrásokat. Kolumbiai látogatása során gyakran beszélt arról, hogy meg kell védeni az ország biológiai sokszínűségét a túlzott fejlesztéstől és a kitermeléstől.

Az éghajlatváltozást tagadóknak az Ószövetség szavaival üzent: „Az ember ostoba”.

Ha nem akartok látni, nem láttok

– tette hozzá. (MTI)

Még a pápa is hisz a globális felmelegedésben
A katolikus egyházfő egy tudományos TED-konferencián adott elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik