Nagyvilág

Egy magyar család napok óta próbál túlélni azon a karibi szigeten, amelyet az Irma földi pokollá változtatott

A hurrikán pusztítása után négy nappal gyakorlatilag nem történik semmi, a St. Martin szigeten megindultak fosztogatások.

A karibi térségben elhelyezkedő St. Martin sziget északi része francia, míg a déli holland fennhatóság alá tartozik. A szigetre négy napja csapott le pusztító erővel az Irma hurrikán. A viharok és a széllökések miatt a sziget 85%-a gyakorlatilag megsemmisült.

Se ivóvíz, se élelem

A Karib-tengernél nyaralt Kovács Katalin és családja, akik a hurrikán miatt a szigeten rekedtek. Az Irma használhatatlanná tette St. Martin egyetlen repülőterét is, így a szigetre csak katonai gépek tudnak eljutni. Kovács Katalin testvére a Facebookon próbál segítséget kérni, mivel a hatóságok egyelőre tehetetlenek, a szigeten pedig világvégére hajazó állapotok uralkodnak.

St. Martin északi részén fosztogatások kezdődtek, így az amerikai hadseregnek kellett közbelépni, hogy ne történjen nagyobb baj.

– tolmácsolta testvére szavait Kovács Krisztián, aki a posztjában közzétette azokat a fotókat is, amelyeket Katalin a hurrikán pusztítása után készített:

Ahogy az Katalin testvérének bejegyzésében is olvasható, minden szervezet megpróbálja áthárítani a felelősséget a másikra, pedig a sziget házai romokban vannak és az elkövetkező napokban újabb viharok csaphatnak le a térségre. Egyedül a holland kormány küldött némi segítséget, de ők is csak a sérülteket hajlandók elszállítani a szigetről.

Kovácsék megkeresték a magyar külügyet is, ahonnan azt a választ kapták, hogy tudomásuk szerint St. Martin szigetén még további egy hétre elegenedő élelem és ivóvíz áll rendelkezésre.

A helyszínen tartózkodó katonák sem tudják, hogy mikor jön a segítség, semmi nincs megszervezve, egymásnak ellentmondó információkat kapnak az emberek.

– mondja Kovács.

A család arra kér mindenkit, hogy aki bármiben segíteni tud nekik, vegyék fel velük a kapcsolatot.

A borítóképet Kovács Katalin készítette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik