Nagyvilág

Az évszázad földrengése pusztított Mexikóban, legalább 26 halott van – fotók

Már legalább 26 halottja van a mexikói földrengésnek, amely nem sokkal csütörtökön éjfél előtt rázkódtatta meg az ország délnyugati részét. Csaknem száz éve nem sújtotta Mexikót ilyen erős, 8,2-es fokozatú földrengés – mondta Enrique Pena Nieto, Mexikó elnöke péntek reggeli sajtótájékoztatóján.

A hatóságok szökőárra figyelmeztették a lakosságot, továbbá arra, hogy az utórengések is erősek lehetnek, akár ötös fokozatúnál is hevesebbek.

Fotó: MTI/AP/Luis Alberto Cruz

A főrengést 50 millió mexikói észlelte, sokan hálóruháikban rohantak ki otthonaikból az utcára. 1,8 millió háztartás maradt egy időre áram nélkül, többségükben azóta ismét van villany.

Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell
Fotó: MTI/EPA/Polgári védelem
Fotó: MTI/AP/Luis Alberto Cruz

Az egyik halálos áldozat áramszünet miatt vesztette életét: még életben volt, amikor kórházba került, ám ott nem működtek a létfontosságú berendezések.

Fotó: MTI/EPA

A rengés vonala mentén lévő iskolákat péntekre bezárták, hogy megvizsgálják az épületek szerkezeti állagának biztonságos voltát, mielőtt újra diákokkal telnének meg a tanintézetek.

Fotó: MTI/EPA/Mario Arturo Martinez)
Fotó: MTI/EPA/Angel Hernandez
Fotó: MTI/EPA

A szökőárt illetően a figyelmeztetés szerint a szokásosnál akár három méterrel is magasabbra emelkedhet a víz szintje Mexikó csendes-óceáni partvidékén, de – magyar idő szerint – péntek koradélutánig csak egy méteres emelkedést tapasztaltak. Az előrejelzések szerint méteres hullámok zúdulhatnak Ecuador, Salvador és Guatemala partjaira is. Hawaiit és a Csendes-óceán nyugati vagy déli részét nem fenyegeti szökőár.

Fotó: MTI/EPA/Mario Guzman
Fotó: MTI/EPA/Angel Hernandez

Ajánlott videó

Olvasói sztorik