Nagyvilág

Unalmában vált dzsihádista ügynökké a melegpornó-színészből lett német kém

Tavaly ősszel vették észre a német titkosszolgálatnál, hogy az egyik ügynökük, egy volt melegpornó-sztár gyakran látogatja az iszlamista terroristák egyik kedvenc csevegőoldalát, ahol belső segítséget ajánl fel terrortámadások kivitelezéséhez. A bírósági tárgyalásán, az árulással megvádolt férfi azt mondta, hogy csak eljátszotta a dzsihádistát, mert nagyon unatkozott.

Roque M., az 52 éves, négygyermekes apa 2016 áprilisában kezdett el dolgozni a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatalnál (BfV). Azok, akik a lebukása után kihallgatták, azt mondják, férfinak komoly pszichológiai problémái vannak, és több személyisége.

A hatóságok tavaly novemberben tartóztatták le, de júliusban szabadon is engedték, mert nem volt bizonyítékuk arra, hogy M. szélsőséges muszlim csoportokkal állna kapcsolatban, vagy komolyan terrortámadásokat tervezett volna. Mégis bíróság elé kell állnia árulásért Düsseldorfban.

„Nem találkoztam iszlamistákkal, soha nem tennék ilyet. Az egész csak játék volt” – mondta a férfi a tárgyalóteremben. Mindent azzal magyarázott, hogy bár élvezte a munkáját a BfV-nél, a hétvégéken unatkozott, nem tudott magával mit kezdeni. Azért kezdte el magát dzsihádistának kiadni különböző internetes fórumokon, hogy így szökjön meg a valóságtól.

Bár bizonyíték van rá, hogy M. egyszer megbeszélt egy találkozót egy iszlamistával egy edzőteremben, a férfi azt mondja, soha nem állt szándékában elmenni oda. Ugyanígy nem gondolta komolyan azt sem, hogy belülről segít majd, egy a titkosszolgálat kölni irodája elleni merénylet megszervezésében, annak ellenére, hogy ezt ígérte a terroristáknak.

Az ügy azért súlyos, mert sokakat megdöbbentett, hogy Németország titkosszolgálatának soraiban egy iszlamista ügynök rejtőzhet.

(via Newsweek)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik