Nagyvilág

Újabb EU-s szankciók jönnek Észak-Korea ellen

Az Észak-Korea ellen tervezett újabb büntető intézkedésekről határoztak csütörtökön az Európai Unió külügyminiszterei a Tallinnban tartott nem hivatalos találkozójukon.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a helyzet “rendkívül veszélyes”, Phenjan “teljesen irracionálisan cselekedhet”. Sven Mikser észt külügyminiszter úgy látja, hogy “a folyamatos rakétakísérletek során nem lehetetlen elképzelni egy műszaki hibát vagy emberi tévedést, ami katasztrofális következményekkel járna”.

Amerika most le tudna szedni minden észak-koreai rakétát, de már nem sokáig
Észak-Korea gyorsabban fejleszti saját támadóképességeit, mint Amerika a védelmet. Két kamion száguld egymással, és egyik sem akarja előbb elrántani a kormányt.

A német Sigmar Gabriel és a francia Jean-Yves Le Drian is pártfogolta a súlyosabb szankciókat, miközben Belgium és Észtország képviselője ezzel párhuzamosan a diplomáciai megoldás keresése mellett is érvelt.

Az Európai Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt szankciókon túl saját büntető intézkedéseket is hozott már Észak-Korea ellen, ami azt jelenti, hogy ezek fokozására kevés lehetőség maradt. Az unió betiltotta gyakorlatilag a teljes kereskedelmet a kelet-ázsiai országgal, akárcsak az ottani gazdasági befektetéseket, és megköveteli minden onnan érkező rakomány és személyes poggyász átvizsgálását.

Ők tudnák háború nélkül megállítani Észak-Koreát
Nem sok országgal van gazdasági kapcsolata Kim Dzsongunnak, de akivel igen, azzal nagyon.

Az észak-koreai repülőgépeket kitiltották az unió légteréből, és különösen tiltott kőolajszármazékok szállítása az országnak. Ez utóbbit az Egyesült Államok az ENSZ-BT-vel is el akarja fogadtatni.

Nyitva maradt a lehetőség az észak-koreai munkaerő alkalmazásának betiltása előtt, és az, hogy elszigeteljék az unióban az észak-koreai diplomatákat.

A külügyminiszterek nem hivatalos tanácskozása hivatalos döntést ugyan nem hozhatott, de erre is hamarosan sor kerül.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/AP/Ahn Jang Dzsun

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik