Nagyvilág

Hátraarcot vár Orbántól a Néppárt is

Az EPP-frakcióvezető szerint tiszteletben kell tartani a bíróság döntését.

Az Európai Néppárt (EPP) elvárja, hogy minden uniós tagállam tartsa tiszteletben és hajtsa végre az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntését – tudatta Manfred Weber. A Fideszt is soraiban tudó pártcsalád EP frakcióvezetője közleményében kiemelte, az ítélet utat nyithat a közös uniós bevándorláspolitika előtt, általa esély nyílik a “sebek begyógyítására” az EU-ban.

A migrációs válság hosszú távú megoldása érdekében minden félnek készen kell állnia a kompromisszumra, a szolidarás nem egyirányú utca.

Gianni Pittella szociáldemokrata frakcióvezető hangsúlyozta, Magyarországnak és Szlovákiának eleget kell tennie kötelezettségeinek, meg kell kezdeniük a rájuk jutó néhány száz menedékkérő áthelyezését. Amennyiben nem így tesznek, büntetést kell kiszabni rájuk.

A szolidaritás két irányban működik: szégyen, hogy Orbán Viktor további forrásokat követel az EU-tól egy értelmetlen fal felállítására, miközben nem tesz eleget az uniós tagsággal járó kötelezettségeknek.

Szerinte mérföldkő az ítélet, amely nyomán kötelező jellegű, állandó áthelyezési mechanizmust kellene létrehozni.

Mások mellett Claude Moraes, az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának (LIBE) szociáldemokrata elnöke és Ska Keller zöldpárti társelnök is üdvözölte a bírósági döntést, kiemelve, nem lehet tovább halogatni a görögországi, olaszországi transzfereket.

Miután a bíróság elutasította Magyarország és Szlovákia fellépését a menekültek elosztása ellen, nem maradt több kifogás. Az Európai Bizottságnak folytatnia kell a Magyarország, Csehország és Lengyelország kapcsán kezdett kötelezettségszegési eljárásokat, amiért nem teljesítik a rájuk eső feladatot

– fogalmazott Keller, aki szerint “az olyan kormányfők, mint Orbán Viktor nem követelhetnek egyszerre pénzt határvédelemre, miközben blokkolják a menekültek befogadását”.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős biztos hangsúlyozta, az Európai Bizottság üdvözli a bíróság döntését. A tagállamok áthelyezési kötelezettsége nem szűnik meg, az áthelyezésről szóló tanácsi határozatokat a szeptember 26-áig Görögországba vagy Olaszországba érkező valamennyi jogosult személlyel kapcsolatban alkalmazni kell – tette hozzá. Ha egyes tagállamok nem változtatják meg a kvóták szerinti befogadással kapcsolatos álláspontjukat, akkor az ellenük indított kötelezettségszegési eljárás a következő szakaszába léphet, heteken belül az uniós bíróság elé kerülhet az ügy – mondta Avramopulosz. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik