Nagyvilág

Elvesztek a karibi paradicsomok, Irma elpusztítja őket

A fellelhető friss videók és képek alapján iszonyatos a helyzet Saint-Martinen és Saint-Barthélemyn, amiket az elsők között ért el az 5-ös erejű vihar. Az utcák víz alatt vannak, az épületekben súlyos károk keletkeztek.

Ahogy megírtuk, történelmi méreteket ért el a karibi térséget sújtó, 5-ös erősségű Irma hurrikán, ami a 300 km/órát is elérő széllel, több méteres vihardagállyal, hatalmas esőzéssel ért partot a Kis-Antillákon. A több országhoz tartozó szigetvilág több tagján a katasztrofális jelző sem írja le pontosan a helyzetet. Így néz ki a hurrikán szélcsendes szeme, azaz a közepe, ahol alig van felhő:

A Nemzetközi Karibi Rádió (Radio Caraïbes International) a Twitterére sorra teszi fel a szörnyű felvételeket. Az alábbi fotók a félig francia, félig holland Saint-Martin (Sint Maarten) szigetén készültek, látható, ahogy a tengerár ellepi a partot, visz mindent magával:

A BBC News idézi Gérard Collomb francia belügyminisztert, aki szerint Saint-Martin négy legstabilabb épülete is romba dőlt. Franciaország három mentőcsapatot is küldött a térségbe. A szintén francia Saint-Barthélemy (amit a bulvárhírekből St. Barts néven ismerni, mivel a celebek kedvenc üdülőszigete) jelenleg így néz ki, az áradat itt is elöntötte a Gustavia nevű székvárost.

Nemcsak a celebek, hanem egyes amerikai elnökök is rosszul járnak a természeti csapással. Donald Trump 7,2 milliárd forint értékű saint-martini nyaralója, a Le Chateau des Palmiers is a hurrikán útjhában van, épp a tengerparton. Az tény, hogy mivel az elnökséggel kevéssé lenne kompatibilis a nyaraló, jelenleg egy alap a tulajdonos, ami árulja az ingatlant – írja a Metro.

Trumpnak több más karibi és floridai ingatlana és érdekeltsége is van, amiket szintén letarolhat a csapás.

A hurrikán a Virgin-szigeteket fenyegeti most, majd továbbáll Puerto Rico, Dominika, a Bahamák, Kuba és Florida felé. A BBC szerint Floridában már most üresek a boltok polcai, pedig csak szombaton éri el a vihar a félszigetet. Közben az elsőként érintett Antigua és Barbuda miniszterelnöke, Gaston Browne a helyzethez képest optimistán nyilatkozta, hogy “egy életet se vesztettünk – minden ember túlélte”, amit ő csodálatos eredménynek tart.

Élőben is követheti a hurrikánt, a Brit Virgin-szigeteken, Jost Van Dyke szigetén helyeztek el egy webcamet, ami élőben közvetíti a közelgő világvégét.

Végül pedig a sok kis sziget miatt, a könnyebb tájékozódás kedvéért egy térkép a térségről, és hogy merre tart éppen a vihar.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik