Nagyvilág

Bazi nagy pofont kapott a néptől a horvát politika

Megtörtént az, hogy a legnépszerűbb politikus helye betöltetlen maradt a felmérésekben, annyira utálják az összeset.

Először történt meg Horvátországban, hogy a legnépszerűbb politikusok listáján “senki se” került az élre – közölte szerdán a horvát közszolgálati televízió. A Promocija plus közvélemény-kutató 2004 óta folytat felméréseket a pártok támogatottságáról és politikusok népszerűségéről. A hét végén készített kutatásuk eredménye szerint arra a kérdésre, hogy ki a legnépszerűbb politikus, a megkérdezettek mintegy 23,3 százaléka jelölte be azt a válaszlehetőséget, hogy “senki se”.

A második helyre Kolinda Grabar-Kitarovic államfő került 15,8 százalékkal, a harmadik helyet pedig Andrej Plenkovic kormányfő foglalja el 11,2 százalékkal. A “legnépszerűtlenebb politikusok” listáján viszont már Plenkovic áll az élen 19,2 százalékkal. A második helyre itt – a megkérdezettek 13,7 százaléka – a “minden politikus” választ tette.

Horvátország évek óta rossz irányba halad – ezt jelenleg a szavazók 73,4 százaléka gondolja így. Az augusztusi 40,7 százalékról mostanra 36 százalékra csökkent a tizenegy hónapja hivatalban lévő horvát kormány támogatottsága is.

Bár a közvélemény-kutatások eredménye óriási borúlátásra utal, ha most rendeznének választásokat Horvátországban, ugyanazon pártok jutnának be a parlamentbe, és hasonló arányban, mint tavaly szeptemberben.

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) továbbra is a legnagyobb támogatottságnak örvend, így a párt a felmérésben az első helyen végzett 34 százalékkal, alig gyengülve a múlt havi 34,2 százalékhoz képest. A legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) növelni tudta népszerűségét, az augusztusi 22,1 százalékról 23,1 százalékra.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik