Nagyvilág

Öt éve lemészároltak egy családot az Alpokban, a mai napig nem tudni, ki tette

Az al-Hilli családot egy alpesi nyaralás idején lőtték le egy hegyi úton. Két lányuk épphogy túlélte a rejtélyes támadást. A tettes a mai napig nincs meg.

Nagy-Britanniát és Franciaországot is megrázta, amikor öt éve hidegvérrel megpróbálták lemészárolni a brit al-Hilli családot a Francia-Alpokban. A BBC News utánajárt, hogyan áll a nyomozás, és sok biztatót nem talált.

Az eset 2012. szeptember 5-én történt. Saad al-Hilli, felesége, Iqbal és anyósa, Suhaila al-Allaf holttestére egy félreeső erdei úton, autójukban találtak rá az Annecy-tóhoz közel. A szülők két kislánya túlélte a támadást.

A négyéves Zeena anyja holtteste alatt bújt el, nyolc órán keresztül feküdt ott, míg a hétéves Zainab súlyos fejsérüléseket szenevdett, miután megverték és meglőtték. Egy véletlenül arra járó francia biciklizőt, Sylvain Mollier-t is agyonlőtték a tettesek.

Az esettel foglalkozó francia ügyész szerint ez volt pályafutása legbonyolultabb ügye. És valóban, a nyomozás egy helyben toporog öt éve a megölt férfi testvére, Zaid szerint. A Surrey megyei Claygate-ben élt családról sok mindent állítottak a hatóságok, de semmit sem tudtak bizonyítani. Magát Zaidot is őrizetbe vették a britek 2013-ban, de elengedték, mert nem volt ellene elég bizonyíték.

Zaidot a francia hatóságok 2015 óta nem keresték. A férfi kapcsolatban van a tragédiát túlélt lányokkal is, akik jól vannak és új személyazonosságot kaptak.

Veronique Dizot francia ügyész szerint a támadáskor használt fegyver tulajdonosait, használóit próbálták feltérképezni, sikertelenül. Zaid al-Hilli azt várja, hogy a britek is mélyebben beavatkozzanak a vizsgálatba, mert a franciákban nem bízik, szerinte nem őszinték velük. Hozzátette:

Öt év elteltével nem gondolom, hogy valaha kiderül, mi történt.

(Kiemelt kép: Rendőri házkutatás al-Hilliéknél. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik