Nagyvilág

Ázsiába hajóznak a Földközi-tenger menekültmentői

Az egyik segélyszervezet inkább a rohingja muszlimok mentésére koncentrál a mediterrán migrációs útvonal helyett. De aggódnak Líbiáért is.

Azt a döntést hozta a Migrant Offshore Aid Station (MOAS) nevű segélyszervezet, hogy átirányítja hajóit a Földközi-tengerről a Távol-Keletre, mert ott most nagyobb szükség van rájuk – írja a BBC News. Eddig Máltán volt a központjuk, 2014 óta innen futottak ki menekülteket és migránsokat menteni a lélekvesztőkről.

Mianmarban most kritikus a helyzet, a buddhista többségű országban üldözik a rohingjákat, a helyi muzulmán kisebbséget, ezért tízezrek kerekedtek fel és menekültek Bangladesbe. Az ENSZ becslése szerint már 87 ezer ember menekült el, a rohingják érdekében pedig Ferenc pápa is felszólalt. Ezért a MOAS a zászlóshajóját, a Phoenixet a Bengáli-öbölbe küldi.

A MOAS ettől függetlenül tart attól, hogy Európa egyre jobban bezárja a kapuit az instabil Líbiából érkező menekültek előtt. Ők úgy tudják, a Líbiában maradt vagy oda visszafordított menekültek szörnyűségeknek vannak kitéve, mindennaposak a bántalmazások, kínzások, emberrablások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik