Nagyvilág

A feltaláló szerint a tengeralattjáró ajtaja ölte meg a svéd újságírónőt

A dán Peter Madsen a bíróságon azt állította: baleset történt, ami után saját magát is meg akarta ölni.

Nyílt tárgyaláson hallgatta meg a koppenhágai bíróság Peter Madsen dán feltalálót, miután holtan találták az általa épített tengeralattjáróra látogató svéd újságírónőt. Vallomásából kiderült: a 30 éves Kim Wall attól halt meg, hogy nekicsapódott egy 70 kilós ajtó.

Madsen elmondta: ő a parancsnoki hídon volt, Wall pedig a tengeralattjáró alsó részében. Megbeszélték, hogy a nő is feljön. A feltaláló azt állítja:

megcsúszott a padlón, az ajtó leesett és megütötte Kim Wallt.

Ezután vette észre, hogy a nő valószínűleg meghalt. Sokkolta a gondolat, hogy „őrült kísérlete” megölt valakit, azt tervezte, hogy megöli magát, a tengeralattjárót pedig elsüllyeszti, de végül elvetette az ötletet, és tett egy kört, hogy a testtől a tengeren szabaduljon meg.

A holttestet kilökte a tengeralattjáróból, arról viszont nem győződött meg, hogy valóban elsüllyedt-e. Majd kinyitotta a szelepeket, hogy a hajó elsüllyedjen. Ezután őt kimentették és egy koppenhágai kórházba szállították. Sérüléseiről azt mondta, „munkájából adódnak”, és azt állította, korábban nem ismerte Kim Wallt, akit csak azért vitt a tengeralattjáróra, mert a nő riportot szeretett volna készíteni.

Az ügyész azt kérte, vizsgálják meg Peter Madsen mentális állapotát. A férfi védője azt mondta: védence elismeri, hogy bűnös,

azt viszont tagadja, hogy a nőt olyan állapotban dobta ki a hajóból, ahogyan megtalálták

– a fej és a végtagok nélkül.

Az ügyész személyes kérdéseket is feltett Madsennek, ide értve a szexuális életét érintőeket. Arra volt kíváncsi, vitt-e a férfi nőket csak azért a tengeralattjáróra, hogy szexeljen velük. A válaszból kiderült: igen, azt viszont Madsen tagadta, hogy Kim Wall-lal bármilyen szexuális kapcsolata lett volna.

A tárgyaláson Madsen azt mondta: amikor egyensúlyát vesztette a csúszás miatt, próbálta visszatartani a vasajtót, de ez nem volt elég ahhoz, hogy ne csapódjon Wallnak. Hallotta a nő hangját a tengeralattjáró aljáról, de csak a lábait látta, ezért lement hozzá. Eszméletlenül, véresen talált rá, azt feltételezte, hogy meghalt.

Nem hittem, hogy még él. Sírtam és az öngyilkosságra gondoltam. Kötelet tettem a lábaira és próbáltam felhúzni

– emlékezett vissza.

Az ügyész arra is kíváncsi volt, hogyan vesztette el Wall az alsóneműjét. „Nem vagyok szakértő” – válaszolta erre Madsen, hozzátéve, hogy a nő harisnyája és cipője akkor esett le, amikor odébb húzta.

A feltaláló azt állította: nem volt teljesen magánál, amikor azt mondta a rendőrségnek és a sajtónak, hogy partra tette Kim Wallt. Az ügyész kérdésére elmondta: a tengeralattjárón nem tartott fűrészt. Megkérdezték a fémdarabokról is, amelyeket a nő holttestéhez erősítettek. Azt mondta, van hozzáférése hasonló fémekhez, de a torzóról készült fotókon látta először a szóban forgó darabokat.

Védőügyvédje arról kérdezte Madsent, azért süllyesztette-e el a tengeralattjárót, hogy elrejtsen valamit, de nemmel válaszolt, és azt mondta: elsőként megépített tengeralattjáróját is elsüllyesztette. Az újságírók a tanúmeghallgatásokról és Kim Wall boncolásának eredményeiről nem számolhattak be.

Az viszont kiderült, hogy valóban ott találták meg a nő vérét, ahol Peter Madsen vallomása szerint feküdt. A tengeralattjáróban és annak motorházában fehérneműre és hajra is bukkantak.

(A fenti képen a hullámsírból kiemelt tengeralattjáró. Fotó: Europress / Scanpix / Jens Noergaard Larsen)

Istenre és az emberekre is dühös feltaláló végezhetett a megcsonkított újságíróval
„Átok van a Nautiluson, és ez az átok én vagyok” – mondta az általa épített tengeralattjáróról Peter Madsen, akit most már Kim Wall meggyilkolásával vádol a dán ügyészség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik