Nagyvilág

Rábukkantak az azeri elit pénzmosó hálózatára

A luxuscikkek beszerzésén túl európai politikusok lefizetésére és futballklubok támogatására is jutott az eurómilliárdokból.

Az Azerbajdzsánt irányító elithez kötődő gigantikus pénzmosási hálózatot tárt fel a korrupcióval és szervezett bűnözéssel foglalkozó OCCRP nemzetközi oknyomozó hálózat. Ebből fizettek le európai politikusokat és vásároltak luxuscikkeket.

A dán Berlingske című laphoz eljuttatott banki dokumentumokban 2,5 milliárd eurónyi pénzmozgás szerepel.

A hatalmas összegeket fedőcégeken keresztül mosták át, hogy elfedjék eredetüket. Ebben az időszakban az azeri kormány több mint 90 emberi jogi aktivistát, ellenzéki politikust és újságírót börtönzött be politikai okokból, amit nemzetközi emberi jogi szervezetek is elítéltek.

Mindeközben legalább három európai politikus, egy, a rezsimmel feltűnően barátságos újságíró és az azeri kormányt dicsérő üzletemberek kerültek az azeri pénzmosoda kedvezményezettjei közé, akik fontos nemzetközi szervezetekben, így az UNESCO-ban, vagy az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében is jelentős PR-győzelmeket jártak ki a rezsim számára.

Az azeri pénzmosoda magját négy, az Egyesült Királyságba bejegyzett fedőcég alkotta. A laza brit szabályozás akár azt is lehetővé tette, hogy nem létező részvényeseket soroljanak fel a cégiratokban. A négy cég számláit a dán központú Danske Bank észt fiókbankja kezelte, és

anélkül folytak át rajta az eurómilliárdok, hogy firtatták volna annak eredetét.

A kifizetések nagy része más fedőcégekhez ment, amelyeket ugyancsak az Egyesült Királyságban jegyeztek be, emellett jelentős összegek kerültek az Egyesült Arab Emírségekben és Törökországban bejegyzett cégekhez. Egyes tranzakciók olyan cégekhez köthetők, amelyek a hasonló oroszországi pénzmosási sémában is felbukkantak.

A pénzmozgások nagy része feltáratlan, de a dokumentumok alapján dollármilliók kötöttek ki cégek és magánszemélyek bankszámláin világszerte. Vannak köztük luxusautó-kereskedések, futballklubok, luxusutazásokra szakosodott ügynökségek és kórházak, de kormányzati pozícióban lévő, vagy jó összeköttetésekkel rendelkező azeriek is részesültek a pénzből.

A kedvezményezettek között van Yaqub Eyyubov miniszterelnök-helyettes családja,

de az ország korrupcióellenes küzdelméért felelős Ali Nagiyev és családja is komoly haszonélvezője volt a rendszernek.

130 millió dollárt kapott az Avromed nevű gyógyszeripari cég, amelynek társalapítója Javashir Feyziyev azeri parlamenti képviselő, akinek kiemelt feladata az európai politikusokkal való kapcsolatépítés.

Azt pontosan nem tudni, honnan származik a pénz, de bizonyított, hogy Ilham Aliyev elnök családjához kötődnek az ügyletek. A 2,9 milliárd dollár csaknem fele ugyanis egy olyan cégnek az Azerbajdzsáni Nemzetközi Bankban vezetett számlájáról érkezett, ami az ő érdekeltségükbe tartozik.

A második és harmadik legnagyobb befizető két offshore cég, amelyek közvetlenül kötődnek a rezsim egy bennfenteséhez.

Sőt, a pénz egy része különböző azeri minisztériumoktól érkezett,

és a befizetők között van az orosz állami fegyverexportőr, a Roszoboronekszport is.

Az OCCRP további cikkeiben részletesen feltárja, hogyan befolyásoltak politikusokat a rendszer segítségével, bemutatja a rendszer magját alkotó cégeket, a Danske Bank szerepét, a pénz eredetét és útját, illetve a rendszerből profitáló azeri elitet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik