Nagyvilág

Észak-koreai konfliktus: Putyin telefonált egyet

A BRICS-országok csúcstalálkozóján tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn telefonon tárgyalt dél-koreai kollégájával, Mun Dzse Innel az észak-koreai válságról - közölte a Kreml.

Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint a két elnök nyomatékosan elítélte a Phenjan lépéseit – közöttük a vasárnap végrehajtott kísérleti atomrobbantást -, amely súlyosan sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait, gyengíti a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozását célzó atomsorompó-rendszert, és komoly veszélyt jelent a térség békéjére és biztonságára.

Putyin közölte Munnal, hogy

Moszkva álláspontja szerint ezt a rendkívül nehéz helyzetet kizárólag a tárgyalások újrafelvételével, politikai és diplomáciai úton lehet megoldani.

A két vezető szeptember 6-án, a Vlagyivosztokban tartott Keleti Gazdasági Fórumon folytatja az észak-koreai válsággal kapcsolatos eszmecserét – közölte a Kreml.

Dmitrij Peszkov, Putyin elnök szóvivője telefonos sajtótájékoztatóján újságíróknak azt is elmondta, hogy a térségen kívüli országoknak könnyű egy esetleges Észak-Korea elleni háborúról beszélni, de a térségbeli országoknak körültekintőbben kellene fogalmazniuk.

Amerika most le tudna szedni minden észak-koreai rakétát, de már nem sokáig
Észak-Korea gyorsabban fejleszti saját támadóképességeit, mint Amerika a védelmet. Két kamion száguld egymással, és egyik sem akarja előbb elrántani a kormányt.

Az Egyesült Államok kemény választ szorgalmazott a vasárnap újabb kísérleti atomrobbantást – ezúttal állítása szerint hidrogénbombával – végrehajtó állam ellen.

Putyin vasárnap Abe Sindzó japán miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésén már hangsúlyozta, nem szabad engedni, hogy elragadjanak bennünket az érzelmek. Az orosz elnök tárgyalt kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel is, és a két elnök mélységes aggodalmának adott hangot a kialakult helyzet miatt.

Mun Dzse In hétfőn Donald Trump amerikai elnökkel is tárgyalt telefonon. Megegyeztek, hogy megszüntetik a dél-koreai rakéták töltetére vonatkozó súlykorlátozást, hogy hatékony választ adhassanak a Phenjan által végrehajtott kísérleti atomrobbantásra – közölte a szöuli elnöki hivatal. A töltetet eddig 500 kilogrammra korlátozták.

(MTI, fotó: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik