Nagyvilág

Dél-Korea és az USA felpörgeti a közös hadgyakorlatokat

Miután a hétvégén Észak-Korea nagy erejű föld alatti atomrobbantást hajtott végre, Dél-Korea és az Amerikai Egyesült Államok is mozgósította a haderejét.

Ahogy arról a 24.hu-n is beszámoltunk, a föld alatti robbantás erős földrengést okozott, ez volt Észak-Korea eddigi legnagyobb erejű atomrobbantása. A száz kilotonnás atombomba erőssége hétszeres a hirosimainak, és ötszöröse a nagaszakinak.

Észak-Korea föld alatti atomrobbantást hajthatott végre
A robbantás előbb egy 6,3-as, majd egy 4,6-os erősségű földrengést váltott ki, a dél-koreai hadseregben riadót rendeltek el.

A robbantással kapcsolatban Lindsey Graham amerikai szenátor azt mondta, hogy ha a diplomácia nem lesz elég, elkerülhetetlenné válik az amerikai csapásmérés Észak-Korea rakétarendszerére, Dél-Korea pedig ballisztikus rakétával hajtott végre hadgyakorlatot, az atomrobbantásra válaszul. Hétfőn reggel már olyan sajtóhírek érkeztek Dél-Koreából, hogy északi szomszédja akár interkontinentális ballisztikus rakéta kilövésével is megpróbálkozhat.

A Reuters úgy értesült, hogy Dél-Korea és az USA újabb hadgyakorlatokat készítenek elő a térségben, ezen kívül megerősítik a légvédelmi rendszereket is. Helyi idő szerint hétfőn a dél-koreai légierő és a hadsereg több gyakorlatot is végrehajtott, amelyben légvédelmi, illetve ballisztikus rakétákat is használtak. Donald Trump amerikai elnök pedig folyamatos jelentést kér a lehetséges katonai lépésekről.

Dél-Korea ezen kívül telepíteni fogja a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer négy további ütegét a már hadrendbe állított kettő mellé, mert megkapta hozzá a környezetvédelmi hatóság ideiglenes engedélyét – közölte a védelmi minisztérium. Kína tiltakozása ellenére Dél-Korea és az Egyesült Államok a két THAAD-üteget májusban állította hadrendbe az ország déli részén, Szöultól 190 kilométerre. Szöul tárgyalt további négy üteg telepítéséről is, de helyi lakosok panaszt tettek, miszerint az előző kormány túl gyorsan hozta meg a döntést, hatástanulmány nélkül, és kár érheti a környezetet, ezért a környezetvédelmi hatóság leállíttatta a telepítést, és hatásvizsgálatot indított.

A hatóság a vasárnapi észak-koreai föld alatti kísérleti atomrobbantás miatt most ideiglenes engedélyt adott a négy rakétaüteg telepítésére. A végleges telepítés a környezetvédelmi hatóság hatástanulmányának eredményétől függ. Dél-Korea és az Egyesült Államok tavaly júliusban állapodott meg először egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről, ami nemcsak Észak-Koreát, de Kínát is feldühítette, mert Peking saját biztonságát érintő fenyegetésnek tekinti a rakétarendszer nagy hatótávolságú radarjait.

A hsziameni BRICS-csúcstalálkozón tartózkodó Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette hétfőn: az újabb THAAD-ütegek telepítésére Oroszországnak reagálnia kell “a katonai egyensúly” fenntartása érdekében. Hozzátette, hogy az Észak-Koreával szembeni esetleges ügyetlen lépések csak tovább ronthatják a helyzetet. “Politikai megoldás kell, és az erősebbeknek, okosabbaknak önmérsékletet kell tanúsítaniuk” – mondta újságíróknak. Észak-Koreához címezve pedig felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel a provokatív cselekedeteivel, amelyek destabilizálják a a térséget.

Szintén hétfőn a tervek szerint összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy az újabb észak-koreai szankciókról egyeztessenek. Diplomáciai források szerint itt elsősorban gazdasági lépésekről lehet szó: leállíthatják a phenjani textilkivitelt és az észak-koreai légitársaságot, valamint az észak-koreai kormánynak és hadseregnek küldött olajszállítmányokat. Ezen kívül megakadályozhatják azt is, hogy észak-koreai állampolgárok külföldön vállaljanak munkát, illetve fekete listára kerülhetnek a fő állami vezetők: nem utazhatnának be más országokba, és befagyaszthatják a bankszámláikat is.

Bár Donald Trump a korábbiakhoz hasonlóan számos üzenetet írt a Twitterre a krízissel kapcsolatban, összességében mégis az elődeihez hasonló módszereket alkalmazott a kezelésre. Ez a Reuters szerint Jim Mattis védelmi miniszter és John Kelly kabinetfőnöknek köszönhető.

Hétfőn Japán és Kína kormánya is azt közölte, hogy hogy nem észleltek sugárszennyezést a hétvégi robbantás óta – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik