Nagyvilág

Amerika szerint Kim Dzsong Un könyörög a háborúért

Az Észak-Koreával üzletelő országokra úgy tekintenének, mint amelyek segítik a rezsim nukleáris fegyverkezését.

Kim Dzsong Un könyörög a háborúért

– jelentette ki az amerikai ENSZ-nagykövet, Nikki Haley a világszervezet Biztonsági Tanácsának hétfői rendkívüli ülésén, amit azután hívtak össze, hogy Észak-Korea vasárnap kísérleti robbantást végzett, majd közölte: sikeresen tesztelte miniatürizált hidrogénbombáját, amelyet interkontinentális ballisztikus rakétára képes szerelni.

Ami sok, az sok – közölte Haley, aki kifejtette: a félmegoldások ideje lejárt a Biztonsági Tanácsban, ellenben itt az ideje, hogy minden diplomáciai lehetőséget kimerítsenek, mielőtt túl késő. A lehetséges legszigorúbb intézkedéseket kell megtenni, Kim Dzsong Un lépése pedig nem tekinthető védekezésnek – mondta az amerikai ENSZ-nagykövet.

A diplomata szerint kudarcot vallott a több évtizedes törekvés az ENSZ-ben arra, hogy gátat szabjanak Észak-Korea nukleáris fegyverkezését, ezen a ponton már szélsőséges szankciókra van szükség. Jelezte: az Egyesült Államok bármely országra, amely Észak-Koreával üzletel, úgy fog tekinteni, mint amely támogatja a rezsim vakmerő és veszélyes nukleáris fegyverkezését.

Azt is közölte: Amerika nem akar háborút, de a türelmük véges. (Washington Examiner, The Hill, Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik