Nagyvilág

Ez volt Észak-Korea eddigi legnagyobb erejű atomrobbantása

Vasárnap reggel megírtuk, hogy Phenjan valószínűleg föld alatti atomrobbantást hajtott végre, amely két erős földrengést váltott ki. Több szaktekintély szerint a robbanás legalább tízszer akkora erejű volt, mint a tavaly szeptemberi ötödik.

Az észak-koreai kormány beismerte, hogy atomrobbanást hajtottak végre.

A dél-koreai kormány jelezte, hogy a legmagasabb szintű szankciók alkalmazását kéri majd az ENSZ Biztonsági Tanácsától a kommunista állam teljes izolálásáért.

Az első vasárnapi rengés, amelynek erősségét végül 6,3-asnak mérte a dél-koreai, a kínai és az amerikai földrengéstani intézet, az ismert Punggje-ri kísérleti telepnél, körülbelül 10 kilométerrel a felszín alatt indult el, a második pedig, amely a kínai intézet szerint 4,6-es erősségű volt, közvetlenül felette, a földfelszínről, nyolc perccel később.

A második rengést az idézhette elő, hogy beomlott az első okozta üreg.

Ha nem atomháború lesz, akkor micsoda?
Amerika kénytelen lesz valamilyen megoldást találni Észak-Korea kezelésére. Sok lehetőség nincs, főleg, ha el akarják kerülni több millió ember halálát.

Az első rengést közép-európai idő szerint 5 óra 34 perc körül észlelték. Abból, hogy az első rengés 6,3-as erősségű volt, arra lehet következtetni, hogy

ez volt Észak-Korea eddigi legnagyobb erejű kísérleti atomrobbantása, legalább 10-szer akkora, száz kilotonnás, mint a tavaly szeptemberi ötödik

– közölte szinte egybehangzóan a dél-koreai és a japán földrengéstani intézet, valamint a szöuli Nemzeti Egyetem egyik nukleáris mérnök-professzora.

A száz kilotonna a hirosimai atombomba erősségének hétszerese, a nagaszakira ledobott atombomba erősségének ötszöröse.

A hirosimai atombomba 15, a Nagaszakinál alkalmazott 20 kilotonnás volt.

Kiemelt kép: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik