Nagyvilág

Putyin: Nem szabad nyomást gyakorolni Észak-Koreára

Előfeltételek nélküli tárgyalást szorgalmaz Kim Dzsong Un rezsimjével.

Észak-Korea nukleáris programjának problémáját egyedül olyan tárgyalásos úton lehetséges megoldani, amelyhez nem támasztanak előfeltételeket – jelentette ki Vlagyimir Putyin a BRICS-tagországok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) szeptember 3. és 5. közötti csúcstalálkozója előtt.

Az orosz államfő leszögezte: téves és kilátástalan dolog arra számítani, hogy csak nyomásgyakorlással állítható le Phenjan rakéta- és nukleáris programja. Putyin szerint a Koreai-félszigeten az utóbbi időben kiéleződött helyzet „egy nagyszabású konfliktus határán egyensúlyoz”.

Emlékeztetett, hogy Kína és Oroszország útitervet dolgozott ki a helyzet átfogó rendezésére, amelynek keretében elősegítenék a feszültség fokozatos enyhítését, valamint kialakítanák a tartós béke és biztonság mechanizmusát. A dokumentum ugyanakkor kizárja erő vagy fenyegetés alkalmazását, a rendezést pedig politikai-diplomáciai úton, előzetes feltételek nélküli párbeszéddel valósítaná meg.

Putyin Szíriáról azt írta, hogy az ottani helyzet javulásának előfeltételei előálltak. „A terroristákra masszív csapást mértek, emellett meg lettek teremtve a politikai rendezés előfeltételei, valamint a szíriai nép visszatérésének lehetősége a békés élethez” – tette hozzá. Hangsúlyozta: folytatni kell ugyanakkor a terroristák elleni küzdelmet Szíriában és más országokban is. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik