Nagyvilág

Obama (és Bush) leckét ad Trumpnak, hogyan kell katasztrófa idején elnökként viselkedni

Barack Obama egykori fotósa egy újabb fényképpel mutatta meg, milyen, amikor egy elnök igazi államfőként végzi a munkáját.

Újabb fényképet tett közzé Instagram-oldalán Pete Souza, a Fehér Ház egykori hivatalos fotósa, aki küldetésszerűen teszi közzé az év eleje óta Barack Obamáról készült fotóit, hogy mutassa, mennyire különbözött Donald Trumptól. Most a texasi áradások kapcsán mutatta meg a jelenlegi elnöknek, hogyan is kéne igazi államfőként viselkedni egy katasztrófa idején. Olyan elnökként, akiről látszik, törődik az áldozatokkal, és együttérez velük.

„Nem demokraták és republikánusok szenvednek Houstonban, hanem csak amerikaiak. Ez nem az az idő, ami a baseballsapkák eladásáról, és a közönség méretéről szól” – írta posztja mellé Souza.

President Obama with a victim of Hurricane Sandy. There are no Democrats or Republicans hurting in Houston; there are just Americans. At a time like this, it shouldn’t be about selling baseball hats or commenting on crowd size. It’s about helping our fellow human beings. Pets too. This storm is catastrophic, not epic. Thousands of people are affected. Please consider donating to the many charities doing good work in Texas and other states to come. I am donating to the Red Cross and other local charities today but please feel free to comment on other worthy charities that you would recommend to me and others. (UPDATE: As one of your fellow followers points out, The NY Times has a good list of how to help victims and avoid scams. I posted the link in my profile. But keep suggesting others.)

Pete Souza (@petesouza) által megosztott bejegyzés, 2017. Aug 30., 06:17 PDT


Donald Trumpot sok kritika érte amiatt, hogy látszólag hidegen hagyta az áldozatok sorsa, nem mutatott elég empátiát a katasztrófa kapcsán, és többször is úgy jellemezte a vihart, mintha lenyűgözné a pusztítása, és csodálná erejét.

Amikor Texasba utazott, szégyentelenül reklámozta a kampányoldalán 40 dollárért megvehető, USA feliratú sapkáját, és sokan felrótták, hogy egy tűzoltóságnál tartott beszédében úgy dicsérte a megjelent emberek számát („Micsoda tömeg, micsoda sokaság”) , mintha csak egy kampányrendezvényen lenne.

Donald Trump a texasi lobogóval, egy Corpus Christi városában lévő tűzoltóság előtt. Fotó:Europress/
/ AFP / Jim Watson

És közben a Dallas News riporterének beszámolója szerint a szónoklatában egyszer sem fejezte ki együttérzését az áldozatokkal és nem emlékezett meg a halálos áldozatokról sem. Ráadásul el sem látogatott a legrosszabb helyzetben lévő területekre, csak Corpus Christi és Austin városába ment, ahol nem győződött meg személyesen arról, milyen pusztítást okozott a vihar: nem látogatott el egy menhelyre sem, és nem beszélgetett emberekkel, akik házát tönkretették az áradások.

Donald Trump amerikai elnök és felesége elindulnak megnézni a texasi árvizeket – Melania Trump magassarkúban. Fotó: Europress/ AFP / Nicholas Kamm

Ez persze nem akadályozta meg abban, hogy másnap a Twitter-oldalán kijelentse, hogy közvetlenül volt tanúja, és első kézből tudta meg, milyen pusztítást végzett, és milyen szörnyűségeket okozott a Harvey hurrikán. Amit aztán szóvivőjének kellett kimagyaráznia. Sarah Huckabee Sanders közölte, hogy az elnök az „első kézből” szófordulattal az „állami és helyi tisztségviselőkkel történt találkozásokra” gondolt, valamint a texasi kormányzóval folytatott telefonbeszélgetésekre.

De nem csak Barack Obama az, akitől Trump tanulhat. Még George W. Bush is több érzékenységet mutatott a Katrina hurrikán pusztítása után, pedig elnöksége egyik legnagyobb politikai baklövése volt a 2005-ös katasztrófa kormányzati kezelése.

George W. Bush megöleli a Katrina hurrikán két áldozatát. Fotó: Europress / AFP/ Jim Watson

 

George W Bush egy testvérpárra sétál, ott, ahol egykor a házuk állt, a Katrina hurrikán puszítása előtt. Fotó: Europress / AFP /Jim Watson

 

(Kimelet fénykép: Europress/ AFP / Jewel Samad)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik