Nagyvilág

Diana hercegnő 20 évvel ezelőtt halt meg

Diana hercegnő húsz évvel ezelőtt, 1997 augusztus 31-én hunyt el autó balesetben Párizsban.

1997. augusztus 31-én szenvedett halálos autó balesetet a világ egyik legismertebb embere, Lady Diana.

Szinte évről évre derülnek ki újabb részletek Diana hercegnő halálának körülményeiről, azt azonban a mai napig, húsz év elteltével sem tudjuk pontosan, mi okozta a mindössze 36 évet élt walesi hercegné tragédiáját.

A legfrissebb kutatások szerint a Mercedes-Benz S280-as, melyben Diana, a hercegnő testőre, valamint párja, Dodi al-Fayed ültek, s melyet Henri Paul sofőr vezetett, korábban már súlyosan megsérült egy balesetben. Ez után az autót lényegében újjáépítették, s bár többen is jelezték a tulajdonos Ritz szállónak, hogy a járművel gondok lehetnek, az ügyben senki sem járt el a párizsi szálloda illetékesei közül.

Most azt valószínűsítik, hogy az autó állapota miatt hullott darabjaira a karambol következtében, a nyomozást végző szervek azonban úgy ítélték és ítélik meg mindmáig, hogy a tragédia oka egyértelműen Henri Paul alkoholos befolyásoltsága volt.

Diana hercegnő halálának körülményeit számtalan teória lengi körül

Sokan úgy gondolják, hogy Diana, Dodi al-Fayed és Henri Paul halálát az őket üldöző paparazzik okozták, hiszen a sofőr célja minden bizonnyal az volt, hogy lehagyja a hercegnő és párja fotóiért harcoló lesifotósokat, végül azonban elveszítette uralmát a jármű fölött az Alma-rakpart aluljárójánál. Ez a változat a legtöbb szakértő által elfogadott vélekedés, azonban a hatóságok végül nem ítélték el egyetlen lesifotóst sem.

Olyan teória is napvilágot látott, mely szerint Dianával a brit titkosszolgálat végzett, mert valószínűleg Dodi al-Fayeddel való házasságát tervezte, ez pedig beláthatatlan következményekkel sújthatta volna a királyi családot, amennyiben a hercegnő második házasságából is születtek volna gyermekek. Ezzel a vad gondlattal főként az a probléma, hogy Nagy-Britanniának kifejezetten jót tett Diana hercegnő “sztársága”, és bár Károly herceg számára a zátonyra futott házasság jelentős népszerűségbeli zuhanással járt, a brit királyi családnak valószínűleg Diana jelentette a legnagyobb fényt a 20. században.

Paparazzik hadjárata

Az 1990-es évekre valóságos háborúvá fajult a világhírességek (legyen szó színészekről, zenészekről, politikusokról vagy királyi családok tagjairól) és a lesifotósok közötti, elharapózott viszony. Míg a ’70-es ’80-as években még nem beszélhettünk a későbbi értelemben vett paparazzi-hullámról (és a sztárok is elfogadóbbak voltak, hiszen sokan közülük az imázsépítés és a “szóban forgás” eszközét látták az egészben), addig az évszázad utolsó évtizedére gombamód elszaporodott bulvársajtó-orgánumok rendkívüli népszerűsége egyre több embert késztetett arra, hogy kamerát ragadjon és minél közelebbről, minél kompromittálóbb felvételeket készítsen a hírességekről. Ennek oka természetesen a pénz volt, hiszen egy-egy fotó akár dollár tízezreket, adott esetben akár százezreket is megérhetett a legnagyobb bulvárlapok számára.

Diana-dokumentumfilm

Az HBO kifejezetten a szomorú esemény huszadik évfordulójára készített dokumentumfilmjének címe “Anyánk, Diana – élete és öröksége”. A filmben többek között Harry herceg és Vilmos herceg mesélnek édesanyjukról, gyermekkori emlékeik alapján.

Olyan dokumentumfilm mind ezidáig nem készült, melyben a két fiú szemszögén keresztül nyerhetnénk betekintést Lady Diana életébe.
Vilmos 15, míg Harry 12 éves volt, amikor elveszítették Dianát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik