Nagyvilág

10 dolog, amit nem biztos, hogy tudott a 20 éve elhunyt Diana hercegnéről

Mint megírtuk, csütörtökön 20 éve, hogy meghalt Diana hercegnő: Károly herceg felesége 1997. augusztus 31-én szenvedett halálos autóbalesetet. Szinte évről évre derülnek ki újabb részletek a hercegné halálának körülményeiről, azt azonban húsz év elteltével sem tudjuk pontosan, mi okozta a mindössze 36 évet élt Diana halálát.

A legfrissebb részletek szerint a Mercedes-Benz S280-as, melyben Diana, a testőre, és párja, Dodi al-Fayed ültek, korábban már súlyosan megsérült egy balesetben. Ez után az autót lényegében újjáépítették, és bár többen is jelezték a tulajdonos Ritz szállónak, hogy a járművel gondok lehetnek, az ügyben senki sem járt el a párizsi szálloda illetékesei közül.

Olyannyira a mai napig derülnek ki újabb fejlemények, hogy 20 évvel a halála után tudtuk meg azt is, mik voltak a hercegné utolsó szavai. A balesethez kivonult tűzoltók egyike szerint Diana hercegné halála előtt annyit kérdezett:

Úristen, mi történt?

Bár Diana rengeteg dologról híres volt, mégis vannak olyan részletek, amikről nem sokan tudnak. Ezek közül válogattunk most.

Titkos hangfelvételeket készített

A legtöbb részletet csak azért ismertük meg a magánéletéről, mert felvette, ahogy életéről beszél. Amikor úgy érezte, kezd félresiklani a házassága, felvette, hogy fest a helyzet az ő oldaláról, majd odaadta a felvételeket egy közeli barátjának, Dr. James Colthurst-nek, aki aztán továbbadta őket egy újságírónak, hogy a hanganyag tartalma napvilágot láthasson. A felvételekből egy könyvet is kiadtak.

A hanganyagban egyébként Diana egészen részletesen beszámolt házaséletéről,

többek között “élete legrosszabb napjának” nevezte esküvője napját.

Szóba került a pár szexuális élete is, amit Diana egyszerűen “furcsaként” aposztrofált. Az együttlétek gyakorisága is szóba került, Diana beszámolója szerint egy idő elteltével már nagyjából háromhetente voltak együtt.

Öngyilkos akart lenni

Diana felvételeiből az is kiderült, hogy depresszióval küzdött, sőt, saját életét is megpróbálta kioltani. “Annyira depressziós voltam, hogy megpróbáltam pengével felvágni az ereim” – mondta. A felvételeken szóba került az is, hogy étkezési zavarokkal küzdött és bulimiás volt.

A konyhában evett

A királyi család etikettje ugyan tiltotta, hogy valaki ne az étkezőben egyen, de Diana ezzel nem sokat törődött. A séfje, Darren McGrady azt mondta, a hercegnő sokszor csak besétált a konyhába, és a konyhapultról evett.

Diana nővére járt előbb Károly herceggel

Mielőtt Diana és Károly herceg találkozott volna, a herceg Diana nővérével, Sarah Spencerrel járt. Diana 16 éves volt, amikor először találkozott Károllyal.

AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS

Diana gyűrűje már Katalin hercegné kezét díszíti

Az ikonikussá vált gyűrűn egy kék és 14 kisebb gyémánt található, és ma már Katalin hercegné kezén csillog.

Diana menyasszonyi ruhája rekordot döntött

Diana ruhájának szerte a világon csodájára jártak, nem véletlenül: a ruhához egy körülbelül 8 méter hosszú uszály tartozott, ami a leghosszabbnak számít a királyi családok történelmében.

Halála előtt nem sokkal jótékonykodott is

A hercegné több ruháját is eladta, majd az ezekből befolyt összeget az AIDS és mellrák ellen küzdő szervezeteknek adományozta. Az aukció két hónappal halála előtt ért véget.

Több híresség is volt a barátai között

Diana hercegné és a színésznő Tilda Swinton egy bentlakásos iskolába jártak, ahol jó barátokká váltak. A színésznőn kívül jó viszonyt ápolt több zenésszel is, köztül George Michaellel, Bryan Adamsszel és Elton Johnnal is.

Túl magas volt ahhoz, hogy balerina lehessen

Szeretett volna balerina lenni, tanult is balettozni, de mivel 178 centiméter magas volt, túl magas volt ahhoz, hogy hivatásos táncos válhasson belőle.

Több átlagos munkája is volt

Mielőtt igent mondott volna Károly hercegnek 1981-ben, Diana dolgozott bébiszitterként, óvodapedagógusként és házvezetőnőként is.

Galéria
Julien Mattia/NurPhoto

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik