Nagyvilág

Dél-koreai harci gépek nyolc bombát dobtak le válaszul az észak-koreai rakétákra

Az északi rakétaindításra reagálva, a dél-koreai hadsereg erejének demonstrálására dél-koreai harci gépek felszálltak és ledobtak nyolc bombát egy katonai lőtéren, az ország északi részén található Gangvon tartományban.

Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki
A ballisztikus rakéta átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott.

A gyakorlatra Mun Dzse In elnök adott utasítást a Yonhap hírügynökség jelentése szerint. Ezenkívül a közszolgálati tévé bemutatott felvételeket olyan ballisztikusrakéta-tesztekről, amelyeket a dél-koreai hadsereg végzett el a múlt héten, válaszul a korábbi észak-koreai rakétakísérletekre.

Szakértők szerint a kedden elindított észak-koreai rakéta közepes hatótávolságú volt, típusa Hvaszong-12.

Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un a hónap elején kilátásba helyezte, hogy rakétatámadást intéz a csendes-óceáni amerikai sziget, Guam és az ottani légitámaszpont ellen. A fenyegetés szerint Phenjan négy Hvaszong-12-es rakétát használt volna.

Az AP hírügynökség szerint a rakéta típusa és a pályája nyilvánvalóan azt hivatott demonstrálni, hogy Phenjan képes beváltani fenyegetését Guamot illetően, noha a sziget mintegy 700 kilométerre van a rakéta becsapódásának helyétől.

A rakétateszt egy másik érdekessége az indítás helye: Szunan helység, ahol a phenjani nemzetközi repülőtér van, és ahonnét korábban nem bocsátottak fel rakétát. Megfigyelők szerint elképzelhető, hogy a rakétát a repülőtér kifutópályájáról, egy járműre szerelt állásból indították el. Ez a feltételezés összhangban van azzal a szakértői véleménnyel, hogy a rakéta Hvaszong-12-es volt, mert ennek mozgatható indítóállása van.

Kritikus pont

Kritikus ponthoz jutott a válság a Koreai-félszigeten – jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján, reagálva a hajnalban végrehajtott újabb észak-koreai rakétakísérletre.

A szóvivő nyugalomra intett minden érintett felet, és ismét felszólította őket, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Nyomásgyakorlás, büntetőintézkedések, fenyegetések nem tudják megoldani a problémát. A problémát egyetlen módon lehet megoldani, megszakítani a nukleáris tesztek és hadgyakorlatok ördögi körét: párbeszéd keretében foglalkozni minden fél ésszerű biztonsági aggályával

– mondta.

Ezzel a szóvivő arra célzott, hogy Peking szerint a válság kialakulásáért a nukleáris és rakétateszteket végző Észak-Korea és a közös hadgyakorlatokat tartó Egyesült Államok és Dél-Korea is felelős. Megismételte Kína azon javaslatát, hogy legyen egy “kettős moratórium”, amelyben az említett országok felhagynak a másikat provokáló tevékenységükkel.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/AP/Ahn Jang Dzsun

Ajánlott videó

Olvasói sztorik