Külföld

Londonban így megy a társadalmi egyeztetés az épülő holokausztközpontról

24.hu
24.hu

2017. 08. 26. 09:05

Tíz pályázat maradt versenyben a 92 pályamű közül a britek nemzetközi holokauszt-emlékközpont építészeti és dizájn versenyében. A pályázatokat installációk és makettek formájában a Victoria and Albert Múzeum Raphael termében tekintheti meg a londoni nagyközönség, és adhatja le voksát az általa legjobbnak ítélt munkára. Ugyanez online is megtehető itt.

Nemzetközi építészeti és dizájn pályázatot írt ki az Egyesült Királyság Holokauszt Emlékalapítványa és a londoni városvezetés tavaly szeptemberben. Az 50 millió font állami finanszírozással épülő emlékközpont és oktatási centrum a brit parlament mellett – ahogyan a kiírás fogalmaz, a brit demokrácia szívében –, a Victoria Tower Gardensben kap majd helyet. A létesítmény célja, hogy megemlékezzen a náci üldöztetés áldozatairól, tisztelegjen a túlélők előtt, és megmutassa a jövő generációinak, hogy hova vezethet a gyűlölet és a diszkrimináció.

A projekt egyben a britek nemzeti értékeinek erőteljes kifejezése. London polgármestere, Sadiq Khan is megszólal az egyik videoinstallációban a Victoria and Albert kiállítótermében. Üdvözli a látogatókat és arról beszél, hogy sajnálatos módon jelenleg is olyan időket élünk, amikor nagyon fontos elítélni a rasszizmust, ezért a szervezőkkel együtt konzultációra invitálja a közönséget, vagyis a londoniakat és minden látogatót, hogy együtt döntsenek a nyertes pályázatról. A versenyben lévő 10 pályázatot országszerte kiállítják.

1933 és 1939 között közel 70 ezer menekült érkezett Nagy Britanniába, köztük 10 ezer, felnőtt kíséret nélküli gyerek a Kindertransport keretein belül. A második világháború után pedig korlátozott számban érkeztek túlélők, akik itt kezdték újra az életüket. A londoni zsidó múzeum (The Jewish Museum London), a Nottinghamshire-ben létesített Nemzeti Holokauszt Center, az Imperial War Múzeum állandó kiállítása, illetve egy 1983-as emlékhely a Hyde Parkban emlékezik meg az áldozatokról. Az első zsidó telepesek 1066-ban jelentek meg Anglia földjén. A középkorban számos angol városban volt jelentős zsidó közösség, I. Edward azonban 1290-ben kiűzette őket Angliából. Ezután egészen 1656-ig nem volt bejegyzett zsidó lakosság, amikor is Oliver Cromwell újra engedélyezte a letelepedést. Majd a 19. század végén kelet-európai zsidók jelentős hulláma érkezett: mintegy 150 ezer bevándorló telepedett le Angliában. Nagy részük London East End negyedében talált új otthonra, ahol a mai napig jelentős kulturális életet teremtettek. (www.jewismuseum.org.uk)

Mint azt a tender kiírás részletezi, a leendő emlékközpont helyszíne – a Westminster palota mellett, a Temze parton – a világörökség részét képezi, így méltó lesz az emlékezés szentélyének befogadására. A környéken egyébként a demokrácia kivívásával kapcsolatos emlékhelyek sora foglal helyet: itt található többek között a rabszolgaság eltörlésének emlékműve (The Buxton Memorial) és a nők szavazati jogáért harcoló Emmeline Pankhurst emlékműve is.

2016 szeptemberében a Holokauszt Emlékalapítvány többpárti egyeztetés után egy oktatási központ megépítését is javasolta a Parlament mellett létesítendő emlékhely alatt. Így jelenleg egy 2650 négyzetméteres földalatti rész is a tervek részét képezi. Minden pályázó csapat más és más megközelítést választott a kettős cél harmonikus megvalósítására. A látogató ezeket nézheti végig a V&A -ben.

A Studio Libeskind (US) például a sötét árnyékot vető, minimál fémszerkezettel, illetve a Foster and Partners (UK) a környezetet alig megváltoztató, föld alá ereszkedő rámpával a rideg esztétikára, míg a John Mcaslan and Partners (UK) és az Allied Works (US) a zsidó tradíciókra és a vallási szimbólumokra alapoztak inkább. A legmegdöbbentőbb látványt azonban talán Anish Kapoor és Zaha Hadid (UK) a holokauszt eseményeit egy hatalmas meteoritba záró tervei nyújtják.

Miután végigbóklásztuk a displayeket, meghallgattuk a videoinstallációkon a pályázatukat részletesen bemutató építészeket, dizájnereket és esztétákat, megérkezünk a kiállítás azon pontjára, ahol az úgynevezett feedback point-ok találhatók. Itt kényelmesen elmondhatjuk a véleményünket azokon az iPad-eken, melyek erre a célra vannak kihelyezve és automatikusan felkínálják mind az egyszerű klikkelős, listából kiválasztós válaszadás lehetőségét, mind pedig a kifejtős véleménynyilvánítás opcióját is.

A britek itt megválaszthatják, miként szeretnének emlékezni. A nyertes pályázat kihirdetése nyár végén várható, a tervek szerint a központ 2021-re épül meg.

A Dubs-terv

A szíriai konfliktus kapcsán a második világháború óta a legnagyobb menekültválságnak vagyunk tanúi. Gyerekek ezrei maradnak árván, jutnak el valahogyan Európába, majd eltűnnek a hatóságok látóköréből. 2015 óta körülbelül 90 ezer gyermek érkezett kísérő nélkül a kontinensre, növelve a prostitúció, a drogkereskedelem vagy az emberkereskedelem potenciális áldozatainak számát. Az Egyesült Királyság eddig 1,1 milliárd angol font segélyt folyósított a több millió szíriai menekült megsegítésére és ötéves tervet dolgozott ki 20 ezer, a térségből érkező menekült befogadására. A Save the Children nevű szervezet azonban 2016 januárjában arra szólította fel a briteket, hogy fogadjanak be további 3000 árvát, akik szülői kíséret nélkül jutottak el Európába. A javaslat mind kormánypárti, mind pedig ellenzéki képviselők támogatását élvezte a parlamentben, David Cameron volt miniszterelnök azonban ellenezte a kezdeményezést. Az ő nézőpontja szerint a már Európában lévők befogadása csak motiválná a további tömegeket arra, hogy a veszélyes, százak életét követelő tengeri útra vállalkozzanak. Inkább helyben kell segíteni, vagy onnan befogadni menekülteket. 2016 májusában Lord Dubs, az angol parlament felsőházának munkáspárti képviselője viszont sikerrel állt ki a Save the Children kezdeményezése mellett. Alfred Dubs maga is menekültként került Angliába 1939-ben Csehszlovákiából. A Kindertransport keretein belül, mely összesen tízezer gyermeket helyezett biztonságba, egy Sir Nicky Winton nevű úriember 669 gyermeket mentett ki a náci Németország árnyékából. Lord Dubs erre hivatkozott indítványában: ha Mr. Winton egyedül képes volt erre, akkor egy egész ország ennél sokkal többet kell hogy tegyen egy új generáció megsegítésére. A holokauszt-túlélő szavai belátásra késztették a brit kormányt, és újabb, ezúttal sikeres szavazásra bocsátották az indítványt. Az azóta Dubs-tervnek nevezett projekt keretein belül háromezer olyan kiskorú menekült érkezhet az Egyesült Királyságba, akiket 2016. március 20-a előtt regisztráltak a görög, olasz vagy francia hatóságok. A határozat retrospektív jellege miatt nem késztet további menekülőket a veszélyes utazásra. A terv jelenleg ismét parázs vitát keltett parlamentben, mert a kormány kihátrálni látszik belőle. Mindenesetre 350 gyermek már beutazott Nagy-Britanniába, és további 850 várakozik a francia oldalon. (The Guardian)

Szabó Sára

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.