Nagyvilág

120 centis karddal támadt a rendőrökre egy férfi a Buckingham-palotánál

Egy 120 centiméteres kard volt annál a férfinál, aki péntek este rátámadt két rendőrre a londoni Buckingham-palotánál, és a férfi többször is “Allahu akbar”-t kiabált – közölte szombaton a brit rendőrség.

A 26 éves férfi, akit jelenleg a rendőrség terrorizmusellenes részlege tart fogva, szándékosan hajtott oda egy rendőrségi furgonhoz, a furgon előtt állítva le gépkocsiját a Buckingam-palotához, azaz II. Erzsébet királynő lakhelyéhez közel eső helyszínen – teszi hozzá a pénteki incidens részleteit ismertető rendőrségi közlemény.

A fegyvertelen rendőrök igazoltatni akarták az autóban egyedül ülő sofőrt, aki ekkor megpróbált előrántani egy “120 centiméteres kardot” az elülső utasülés lábteréből.

A rendőrök azonnal cselekedtek, hogy lefogják, s a vele vívott küzdelemben három rendőr könnyebb sérülést szenvedett. A támadót, aki többször is azt kiabálta “Allahu akbar” (Isten a legnagyobb!), spray-vel ártalmatlanították

– közölte a brit rendőrség.

Híradások szerint a Londontól északra élő, lutoni illetőségű férfit szombaton a rendőrség terrorizmus elleni részlege kétszer is kihallgatta.

Másfél órával a londoni incidens előtt nagyon hasonló történt Brüsszelben: katonákra támadt késsel egy szomáliai férfi közben azt kiabálva, hogy “Allahu akbar!”.

A katonák a férfira lőttek, aki nem sokkal később belehalt sebeibe. A belga ügyészség terrortámadásnak minősítette az esetet.

A londoni “nyomozással a rendőrség terrorizmus elleni részlegét bízták meg, és jelenleg házkutatások zajlanak Luton térségében” – közölte Dean Haydon, a részleg parancsnoka.

Azt gondoljuk, hogy a férfi magányosan cselekedett, és egyelőre nem kutatunk más gyanúsítottak után

– fűzte hozzá a parancsnok, kiegészítve azzal, hogy a szokásos rend szerint “egyelőre terrorcselekményként kezelik az ügyet”.

Haydon azt is elmondta, hogy a szolgálatban lévő rendőrök számát megemelték, tekintettel a hétfői ünnep miatti hosszú hétvégére, valamint arra, hogy a májusi manchesteri merénylet miatt továbbra is súlyosnak minősítik a terrorfenyegetés szintjét az Egyesült Királyságban.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik