Nagyvilág

Elcsalt vizsga miatt indulhat eljárás a román miniszter ellen

A kivételezett jelöltek előre tudták a minisztériumi felvételi vizsga megoldásait.

Bűnvádi eljárást indítana a román Korrupcióellenes Ügyészség a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter, Viorel Ilie ellen. Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyész már elküldte az igénylést a legfőbb ügyésznek, akinek a szenátus hozzájárulását kell kérnie az eljárás elindításához – írja az Agerpres hírügynökség.

A minisztert és kabinetfőnökét, Felicia Elena Popot, valamint a tárca másik két alkalmazottját azzal kapcsolatban vádolják, hogy a minisztérium több állásra versenyvizsgát hirdetett. Ilie rávette a kabinetvezetőt, hogy a vizsgáztató bizottság két tagjától szerezze meg a versenyvizsga tételeit és a megoldó kulcsot.

A bizottság tagjai végül átadták a kért dokumentumokat a kabinetvezetőnek, noha tudatában voltak, hogy azok el fognak jutni egyes jelentkezőkhöz. Az ügyészség szerint Pop még aznap továbbadta a tételeket és a megoldásokat a kiválasztott jelentkezőknek, akik előre megírták dolgozatukat, a vizsga alatt csak ki kellett azt cserélniük.

Ráadásul, mivel a protekciós jelöltek közül nem mindenki felelt meg az elfoglalandó álláshoz szükséges feltételeknek, a miniszter a versenyvizsga előtt elrendelte a feltételek módosítását – tette hozzá a korrupcióellenes ügyészség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik