Nagyvilág

Koszovó miatt rendelhették haza diplomatáikat Szkopjéból a szerbek

Mindenkinek menni kellett Belgrádba, kiürült a nagykövetség.

A szerb külügyminisztérium sürgős konzultációra hazarendelte szkopjei nagykövetségének teljes személyzetét – számolt be a belgrádi állami televízió. Az RTS tudósítása szerint a diplomaták vasárnap este érkeztek meg Macedóniából a szerb fővárosba, az okokról hétfőre ígért részletes tájékoztatást Ivica Dacic külügyminiszter.

Hivatalos indoklás idáig nem hangzott el, Ana Brnabic szerb miniszterelnök annyit mondott, hogy nem kis horderejű ügyről van szó.

A szkopjei szerb nagykövetség jegyzékben értesítette a macedón külügyminisztériumot arról, hogy a képviselet személyzetét Belgrádba rendelték. A tárca azt közölte: nem tud az intézkedés okairól, igyekszik kapcsolatba lépni a szerb külüggyel. Emellett arról tájékoztattak, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény értelmében megteszik a szükséges lépéseket a szkopjei szerb követség védelmére.

Dusanka Divjak-Tomic nagykövet a Beta szerb hírügynökségnek azt mondta, nem kommentálhatja az intézkedést, annyit árult el, hogy ők is a külügyminisztériumtól tájékozódnak az okokról hétfőn.

Az orosz nemzetközi állami propaganda részeként működő Sputnik úgy értesült: a diplomaták hazarendelésének egyik oka, hogy a macedón kormány támogatja Koszovó csatlakozását az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetéhez, az UNESCO-hoz. (B92)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik