Nagyvilág

Donald Trump Charlottesville után olyan önbizalmat adott az amerikai náciknak, hogy azok már büszkén díszítik a házaikat horogkeresztes zászlókkal

Gyűlölet mindig is létezett Amerikában, de Donald Trump tette újra divatossá.

Így kommentálta a charlottesville-i tragikus eseményeket LeBron James, a Cleveland Cavs szupersztárja a saját Twitter-oldalán. Az amerikai kisvárosban nácik tüntettek a fehér felsőbbrendűségért, majd keveredtek összetűzésbe az ellenük tiltakozó csoportokkal.

A konfliktus akkor vált tragédiává, amikor egy 20 éves neonáci férfi egy fehér furgonnal az ellentüntetők közé hajtott.

A gázolás során 19-en megsérültek, egy 32 éves nő pedig életét vesztette. A charlottesville-i incidensről remek anyagot készített a Vice, aki nagy vonalakban szeretne tisztában lenni a történtekkel, az nézze meg a következő videót:

A tragédia után az Egyesült Államok elnöke viszonylag hosszú ideig várt azzal, hogy megszólaljon. Donald Trump valószínűleg érezte annak a súlyát, hogy amit most mondani fog, az nagyban meghatározza majd az elnökségének megítélését.

Trumpnak tehát hosszú idő után újra esélye volt, hogy megmutassa: tud igazi, felelős elnökként viselkedni.

A cikk címéből és az elmúlt napok botrányaiból kiderülhetett, hogy Donald Trump nem hazudtolta meg önmagát, a tragédia kapcsán az első körben elítélte az erőszakot, ám nem nevezte nevükön a valódi felelősöket.

Ha Trump nem rasszista, akkor mi?
Egy ember meghalt, az amerikai elnök pedig ahelyett, hogy elítélte volna a tragédia okozóit, az egész világot felháborította.

A Fehérház ezután presszionálta az elnököt, hogy újra szólaljon meg Charlottesville kapcsán, hétfőn meg is született a következő nyilatkozat:

a rasszizmus maga az ördög. És azok, akik ennek nevében erőszakot követnek el, bűnözők és gengszterek, beleértve a Ku Klux Klan tagjait, neonácikat, fehér felsőbbrendűséget hirdetőket, és más gyűlöletkeltő csoportokat, ezek visszataszítóak.

Kedden azonban valami eltörhetett az elnökben, ugyanis ledobta a következő atombombának számító megszólalást, amely hallatán, hogy kollégámat idézzem:

a fél világ összenézett, hogy ugye nem 1939-et írunk.

Az egyik oldal rossz, a másik oldal szintén nagyon erőszakos volt, semmi kétségem sincs efelől. Szerintem mindkét fél hibáztatható. Elítélem a neonácikat és a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket, de higgyék el nekem, a demonstráción nem mindenki volt neonáci vagy fajgyűlölő.

Mondta az Egyesült Államok elnöke, aki ezzel akkora szeletet vágott magának a tengerentúli nácitortából, mint még soha, egyik elnök sem. Nem csoda hát, hogy a közvélemény forrong, a New Yorker például ezzel a zseniális címlappal jelenik majd meg augusztus végén:

Donald Trump Charlottesville után olyan önbizalmat adott az amerikai náciknak, hogy azok már büszkén díszítik a házaikat horogkeresztes zászlókkal 1
The New Yorker címlap

Donald Trump ezzel a pár mondattal olyan lavinát indíthatott el, amire még a legvérmesebb demokrata-szavazók is csak félve gondoltak a véres elnökválasztási kampány alatt. Mert arra sokan számítottak, hogy Trump összeakasztja majd a bajszát Kim Dzsongunnal, vagy hogy keménykedik majd kicsit az oroszokkal, de

azt talán senki nem gondolta volna, hogy az elnök így neki dörgölőzik majd a neonácikhoz.

A végére pedig jöjjön egy válogatás azoknak, akik azt gondolják, hogy az egész nácilufit csak a liberális média fújta hatalmasra. A következő videót az Egyesült Államokban készítették, egy olyan ház előtt, ahol a lakó, a felvételen szereplő férfi büszkén vállalja a náci nézeteit.

403 Forestway Drive Mount Holly NC 28120 (White House on the corner) – Joe Love is his name. Owns Jerry & Sons Auto on Hwy 27 between Mt Holly & Stanley. We need to ALL stand against Nazis. Share far and wide; let's run this Nazi out of town. For real.

Közzétette: Page Braswell – 2017. augusztus 13.

Mikor a napszemüveges férfit kérdőre vonják a náci zászló miatt, előbb sértetten, majd agresszívan reagál, a mondandóját pedig úgy zárja, hogy

Ez itt a Náci kibaszott Amerika!

(A borítókép egy egy 2016-os Twitter-bejegyzés, amely még jóval a charlottesville-i tragédia előtt készült.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik