Nagyvilág

Nem fogják eltűrni Erdogan kavarását az osztrákok

Sebastian Kurz szerint az autoriter államfő eszközként használja fel a külföldön élő török etnikai közösségeket.

Ausztria nem fogja eltűrni, hogy Recep Tayyip Erdogan más országok belügyeibe avatkozzon – közölte Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, aki német vezető politikusok után ugyancsak keményen bírálta az autoriter török államfőt.

Erdogan megpróbálja eszközként használni a török etnikai közösségeket, különösen Németországban és Ausztriában. Megoszt és az Európai Unióba viszi át a törökországi konfliktusokat

– mondta Kurz a Die Welt am Sonntag című német lapnak adott interjúban, és kilátásba helyezte, hogy ha Erdogan vagy miniszterei hasonló beavatkozással próbálkoznának Ausztriában, mint a németországi választás kapcsán, azt semmi szín alatt nem fogják eltűrni.

Erdogan a péntek déli muzulmán ima után Isztambulban újságíróknak nyilatkozva arra szólította fel a Németországban élő törököket, hogy a szeptember 24-i német parlamenti választáson ne szavazzanak olyan pártra, amely „Törökország ellensége”. Az elnök név szerint említette a Kereszténydemokrata Uniót, amelynek Angela Merkel kancellár az elnöke, továbbá a Német Szociáldemokrata Pártot és a Zöldeket.

Merkel aznap egy választási gyűlésen felszólította Erdogant, hogy ne avatkozzon be a választásba és ne mondja meg a Németországban élő törököknek, hogy kire szavazzanak. A kancellár kijelentette: Berlin nem tűri, hogy bárki beavatkozzon a német választók véleményalkotásába. Sigmar Gabriel német külügyminiszter példátlannak nevezte Erdogan kijelentését, amely szerinte azt szolgálja, hogy egymás ellen fordítsa az embereket Németországban. A török elnök ezzel az ország szuverenitását támadta meg – fűzte hozzá a miniszter.

Erdogan szombaton személyeskedő, kocsmai stílusú támadást intézett Sigmar Gabriel ellen, arra szólította fel, hogy hagyjon fel Törökország bírálatával. „Kicsoda ön, hogy Törökország államfőjét megszólítja? Ismerje a helyét! Mióta is van ön a politikában? Mennyi idős ön?” – mondta a német külügyminiszternek címezve, a török állami tévében közvetített beszédében. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik