Nagyvilág

Robbantásra készülhettek a spanyolországi merénylők

A rendőrség feltételezése szerint az után változtathattak a terven, hogy idő előtt levegőbe repültek az általuk felhalmozott gázpalackok.

Több támadást is terveztek a csütörtöki spanyolországi merényletek elkövetői – közölték a hatóságok.

A katalán rendőrfőnök tájékoztatása szerint a merénylők eredetileg robbantásra készülhettek, de egy robbanás keresztülhúzta a számításaikat, ezért választották azt a módszert, hogy autóval hajtanak a tömegbe.

A rendőrség feltételezése szerint a támadók egy Barcelonától délre fekvő kisvárosban, Alcanarban hosszabb ideje készültek a támadásra. Ott szerda este egy halálos áldozatot követelő robbanás történt, gázpalackok robbantak fel egy házban, amit a csütörtöki merényletek elkövetői a gyanú szerint egy vagy több barcelonai merénylethez használtak volna fel.

A hatóságok nagy erőkkel keresik a 18 éves Moussa Oukabirt. A gyanú szerint ő bérelte a barcelonai támadáshoz használt kisteherautót, bátyja okmányait felhasználva, és ő is vezette a járművet. A barcelonai merénylet után néhány órával Cambrilsban lelőtték a rendőrök azt az öt feltételezett dzsihadistát, akik ugyancsak autóval hajtottak a tömegbe.

A rendőrfőnök tájékoztatása szerint nem kizárt, hogy a barcelonai merénylet elkövetője is a Cambrilsban megölt öt támadó között volt, de egyelőre az sem tisztázott, hogy a második merényletnél Moussa Oukabir ült-e a volánnál.

Spanyol sajtóértesülések szerint a 18 éves férfi két kisteherautót is bérelt, az egyik a barcelonai támadásnál használt jármű, a másikat pedig a Barcelonától északra lévő Vicben találták meg, feltehetően meneküléshez használták volna. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik