Nagyvilág

Már Európában vannak az ISIS kis kölykei

Nemcsak a felnőtt iszlamistákkal kell óvatosnak lenni, hanem az Iszlám Állam által agymosott gyerekekkel is, akik visszatértek.

A kalifátus kölykeinek is nevezik őket, pedig az ő történetük talán a legszomorúbb az egész szír-iraki háború sokszögben. Ők a gyerekkatonák, akiket agymosott az Iszlám Állam (ISIS), és ugyanúgy harcoltak az aszadista kormányerők, a kurdok, a nyugatiak, az irakiak, a pesmergák, az iráni elitgárdisták stb. ellen, mint a felnőttek.

A BBC News forgatott róluk egy riportot, de nem a helyszínen, hanem Európában. Ezek a traumatizált gyerekek ugyanis hazatértek és most itt jelentenek veszélyt.

A 15 évesen beszervezett Ahmednek is sikerült a Közel-Keleten pusztulófélben lévő ISIS-től elmenekülnie, jelenleg Belgiumban él. Ahmed agyát is átmosták az őrültségeikkel, megtanították a Kalasnyikov kezelésére, majd bevetették az iraki erők ostromolta Moszulban. A családjával közölte, maradni akar, nem tudják megváltoztatni az álláspontját.

Ahmed még a pozitív szereplők egyike, ugyanis elmenekült Moszulból, és rájött, hogy nem vezet sehova a dzsihadizmusa. Most, ahogy mondja, együtt eszik-iszik korábbi ellenségeivel, és új életét igyekszik felépíteni. A hatóságok nem is tudnak a múltjáról.

Mutasszim Németországban él, őt két hétig képezték ki és egy saría-iskolába járt, ahol az iszlám oktatást kapta meg. Őt végül egy médiás egységbe osztották be, neki nem kellett öngyilkos merényletet végrehajtania. Márpedig ez volt a gyerekek legfőbb funkciója az emberéletet semmibe vevő ISIS-nek. Ahogy Mutasszim fogalmazott:

Senki sem számítana rá, hogy egy 14 vagy 16 éves fiú felrobbantaná magát.

Mindenesetre a BBC még három volt ISIS-tag gyerekről tud, akik visszatértek Európába. Az Europol nem akart róluk nyilatkozni.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik